A Fatah elhatárolódna az iszlám szélsőségesektől

2004.11.19. 3:19

Az iszlám szélsőséges csoportokkal fenntartott kapcsolatok megszakítására hívta fel a Jasszer Arafat néhai palesztin elnök nevével fémjelzett Fatah mozgalom a palesztin biztonsági erők tagjait.

A Fatah legfelsőbb döntéshozó testülete, a Központi Bizottság csütörtökön, annak nyomán tette közzé felhívását, hogy Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet új vezetője korábban ígéretet tett a szélsőséges fegyveres csoportok felszámolására. Abbász ezt azért tartotta szükségesnek, hogy zavartalanul megrendezhessék az Arafat utódjának megválasztását célzó január 9-i palesztin elnökválasztást.

A palesztin rendőrség és titkosszolgálatok több tucat tagja gyaníthatóan részt vesz a szélsőséges szervezetek tevékenységében. Közülük a legtöbben feltehetően a Fatah mozgalomhoz kötődő al-Aksza Mártítjainak Brigádjai nevű szervezet akcióit segítik, mások pedig a Hamász és az Iszlám Dzsihád tevékenységében működnek közre.

Palesztin szélsőségesek már több száz izraeli életét oltották ki fegyveres támadásaik és öngyilkos robbantásos merényleteik során az elmúlt négy évben. Izraeli katonák pedig a palesztin biztonsági szervek számos olyan tagját lelőtték, akik éppen a szélsőségesek akcióiban vettek részt.

Abbászt a januári palesztin elnökválasztás legesélyesebb jelöltjének tekintik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK