A német hírszerzés tudhatott a márciusi koszovói vérengzésekről

2004.11.19. 3:28

Az egyik német közszolgálati televíziós állomás, a ZDF szerint a német hírszerzés hetekkel korábban tudott arról, hogy szélsőséges koszovói albánok tavasszal meg akarják támadni a kisebbségben lévő koszovói szerbeket.

A ZDF csütörtökön este tette közzé értesüléseit a márciusi vérengzések előkészületeiről. A kilengésekben 19 ember lelte halálát, körülbelül ezer pedig megsebesült. A koszovói háború óta ezek voltak a legsúlyosabb összecsapások a papíron Szerbiához tartozó, ENSZ-irányítás alatt álló, zömmel albánok lakta területen.

A ZDF beszámolója szerint a német titkosszolgálat lehallgatta, amint egy Szamedin Hesairi nevű szélsőséges albán beszélgetőpartnerét arra utasítja, hogy két-három héten belül Urosevac térségében gondoskodjon "bombahangulatról". Néhány nappal később az illető, akit állítólag az al-Kaida terrorista szervezethez is fűztek szálak, de a német hírszerzés fizetett informátora is volt egyben, arról számolt be, hogy Prizrenben "már minden készen áll egy forró partyra". Beszélgetőpartnere panaszkodott, hogy nincs elegendő autóbusz a militáns albánok szállítására.

A hírszerzés nem volt hajlandó állást foglalni a ZDF információival kapcsolatban, ám az köztudott, hogy elmarasztalás érte a német katonaság Koszovóban szolgálatot teljesítő tagjait, mert meghalt egy szerb a gondjaikra bízott területen, s állítólag nem voltak felkészülve az erőszakos cselekményekre. Nem volt például könnygáz-fegyverük, védőpajzsuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK