Diplomaták szerint Irán folytatja az urándúsítást

2004.11.19. 19:59

Irán nagy mennyiségű urániumot készít elő dúsításra, néhány nappal e tevékenységének beszüntetésére tett ígéretének életbe lépése előtt - állították pénteken Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) irányító testületében dolgozó nyugati diplomaták.

Egy névtelenséget kérő diplomata szerint az "irániak pokoli tempóban" gyártanak uránium-hexafluoridot (UF6), amely gázcentrifugákban tisztítva akár atomerőművek fűtésére, akár nukleáris fegyver gyártására is alkalmas lesz. Irán azt ígérte az Európai Uniónak, hogy november 22-ig befagyasztja az uránium dúsítását és az azzal kapcsolatos tevékenységeket. November 25-én kell ugyanis a NAÜ-nek az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára jelentést tennie az iráni atomprogramról

Irán tagadja, hogy atomfegyver gyártására törekedne. Ugyanakkor Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán közölte, hogy titkosszolgálati jelentések erősítették meg azokat az iráni ellenzéki értesüléseket, amelyek szerint Irán titkos program keretében már jövőre nukleáris fegyvereket akar gyártani.

Teherán még szeptemberben bejelentette, hogy 37 tonna nyers urániumot fog átalakítani iszfaháni üzemében. Eddig csak uránium-tetrafluoridot (UF4) gyártottak, az uránium-hexafluorid gyártását csak az elmúlt napokban kezdték el - mondta egy másik bécsi diplomata. Szakértők szerint 37 tonna nyers urániumból megfelelő dúsítással lehetséges öt atombombára elegendő uránium-hexafluoridot előállítani. Iránnak hatalmas nyers urániumkészletei vannak, és évi több mint 40 tonna kibányászását tervezi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK