Botrány az ENSZ háza táján

2004.11.20. 13:54

Megvonta bizalmát az ENSZ vezetésétől a világszervezet állandó személyzete, amely Kofi Annan főtitkárt azonban továbbra is bizalmáról biztosította - közölték pénteken az ENSZ New York-i székhelyén. Ilyen jellegű bizalmi szavazásra még nem volt példa a világszervezet fél évszázados történetében.

Rosemarie Waters, az állandó ENSZ-alkalmazottak szakszervezetének vezetője a voksolás után elmondta: az alkalmazottak 31 fős tanácsában a jelenlévők 16 támogató és 3 ellenszavattal jóváhagyták azt az indítványt, amely kifejezésre juttatja, hogy a személyzet részéről "hiányzik a bizalom" az ENSZ-vezetés iránt. Waters hangsúlyozta, hogy egyértelmű a vezetésről alkotott véleményük, azaz nem tartják átláthatónak a világszervezet irányítóinak tevékenységét és kifogásolják, hogy a vezetők nem adnak számot tetteikről.

Waters kiemelte, hogy az ENSZ - több mint ötezer fős - állandó személyzete ugyanakkor továbbra is bízik Kofi Annan ENSZ-főtitkárban. A bizalmatlansági indítvány egy korábbi szövegváltozata Annan elleni bizalmatlanságként is értelmezhető volt, ám ennek elkerülése végett később pontosították a szöveget. "Bízunk benne, teljes mértékben támogatjuk, nehéz munkát végez nehéz körülmények között, minden tőle telhetőt megtesz" - mondta Waters az ENSZ-főtitkárról.

Kofi Annan már korábban is többször került támadások célkeresztjébe, magas rangú ENSZ-tisztségviselők állítólagos botrányai, illetve azok állítólagos eltussolása miatt. A bizalmatlansági szavazás közvetlen előzménye az a héten tett bejelentés, miszerint Annan "alapos vizsgálat után" ártatlannak nevezte és teljes bizalmáról biztosította Dileep Nair főtitkárhelyettest, a világszervezet belső ellenőrzési szolgálatának protekciózással és szexuális zaklatással vádolt vezetőjét. A főtitkár kabinetjének vezetője egyúttal levelet intézett az állandó személyzet szakszervezetéhez, tájékoztatva benne a dolgozók képviselőit: a főtitkár azt a tanácsot adta az ügy kapcsán Nair főtitkárhelyettesnek, hogy legyen a jövőben körültekintőbb, magatartása ne legyen többé félreértelmezhető.

Júliusban a főtitkár hasonlóképpen "felmentett" a szexuális zaklatás vádja alól egy másik magas rangú ENSZ-tisztségviselőt, noha állítólag még az általa kinevezett vizsgálók is arra a következtetésre jutottak, hogy az illető valóban vétkes. Ruud Lubbers egykori holland miniszterelnökről, az ENSZ menekültügyi főbiztosáról van szó, akit egyik női beosztottja "jelentett fel". Annan kiállt Lubbers mellett, elvetve az általa kinevezett vizsgálóbizottság megállapításait.

Az ENSZ több magas rangú tisztségviselőjét korrupciós váddal illették a világszervezet iraki "olajat élelmiszerért" programja kapcsán, és sokan azzal vádolják Annant, hogy ezekben az ügyekben is az eltussolás politikáját választotta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK