Magyarország 150 fős egységet küldene a NATO által tervezett iraki kiképző alakulatba - mondta Gyurcsány Ferenc a londoni The Timesnak adott, a vezető brit napilap szombati számában közölt interjúban, amely szerint a javaslatról a kormány a jövő héten dönt. Ez a feladat a veszélyesebbnek számít, mint a magyarok által eddig ellátott szállítási műveletek.

A The Times szerint a 150 katonával Magyarország adná az iraki hadsereg kiképzésére küldendő NATO-egység mintegy felét. A feladatra, amely kockázatosnak is bizonyulhat, a szövetség nehezen talál önkénteseket - írta a brit napilap.

A brit miniszterelnök által is melegen üdvözölt kezdeményezéssel Magyarország megpróbálja tompítani azokat a mind gyakoribb bírálatokat, amelyek a 300 fős jelenlegi magyar kontingens év végéig történő kivonása miatt érik az országot - áll a szombati The Timesban. A lap szerint a távozó magyar katonák feladatainak jelentős részét az egyébként is túlterhelt lengyel és bolgár egységeknek kell átvenniük, és a lengyel elnök, valamint a bolgár kormányfő a héten "keserűen panaszkodott" a magyar csapatok kivonása miatt. Gyurcsány Ferenc azonban "megtalálta a kerülőutat", ugyanis a magyar alkotmány értelmében NATO-feladatokhoz nem kell parlamenti jóváhagyás - áll a The Times szombati cikkében.

A magyar kormányfő a brit lapnak azt mondta, hogy az emberek - vele együtt - "nem szeretik ezt a háborút", ő azonban kész a közvélemény ellenében is cselekedni, mert "ez szolgálja az ország hosszú távú érdekeit". "Nincs meg a szükséges mértékű többségünk, de ez nem csorbítja elkötelezettségünket az iraki műveletekben való részvétel iránt" - mondta a miniszterelnök.

A 300 távozó magyar katona a 150 ezer fős nemzetközi haderő csekély hányadát adja, Gyurcsány Ferenc szerint azonban kivonásuk az iraki választások előtti kritikus pillanatban árt a koalíciónak - áll a The Times cikkében. A miniszterelnök szerint a NATO-erőbe küldendő egység kivezényléséről a kormány jövő szerdai ülésén hozzák meg a hivatalos döntést. Gyurcsány Ferenc szerint Tony Blair brit kormányfő, valamint az iraki és az amerikai kormány is az iraki helyzet rendezésében való magyar részvétel melletti elkötelezettség tényleges jeleként értékeli a döntést.

A kettős állampolgárság ügyéről szólva a magyar kormányfő azt mondta a The Timesnak, hogy az a magyar társadalmi élet mellett át fogja formálni a külföldön élő magyar kisebbség életét is. Gyurcsány Ferenc szerint a magyaroknak "a románok és a szerbek azt fogják mondani: magyar állampolgárok vagytok, mit akartok itt? Nem gondoljátok, hogy haza kellene mennetek?" A kormányfő szerint az ügy "rengeteg olyan új problémát vet fel, amelyekre egyelőre nem tudjuk a választ".