A hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) való maradéktalan együttműködés, a feltételezett háborús bűnösök kiadatása mellett szálltak síkra hétfőn Belgrádban Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság politikai vezetői.

A Hágával való együttműködés volt a szerb és boszniai szerb vezetők találkozójának fő napirendi pontja hétfőn Belgrádban A Boris Tadic szerbiai elnök védnöksége alatt lezajlott szerb-szerb csúcstalálkozón részt vett Vojislav Kostunica szerbiai miniszterelnök, illetve Dragan Cavic és Dragan Mikerevic, a Szerb Köztársaság elnöke, illetve miniszterelnöke.

A találkozó után Cavic önkéntes feladásra szólította a szerb feltételezett háborús bűnösöket. Tadic szerint a találkozó résztvevői közül messzemenően mindenki egyetértett azzal, hogy teljes mértékben együtt kell működni Hágával. Leszögezte, hogy mind Belgrád, mind Banja Luka számára jobb lenne, ha a vádlottak önként adnák fel magukat, de ha ez nem lehetséges, "elfogások és kiadatások lesznek".

A két köztársasági elnök bejelentette, hogy a belügyi szervek ennek érdekében "a lehető legmagasabb szintre" emelik együttműködésüket, és ilyen tekintetben "újfajta módszerekhez" folyamodnak.

Mindkét "szerb" köztársaság komoly hátralékot halmozott fel a Hágával való együttműködés terén. A boszniai szerb hatóságok eddig, a daytoni szerződés óta eltelt kilenc évben egyetlen hágai vádlottat sem fogtak el. A belgrádi mérleg kétségtelenül jobb, de Szerbia területén állítólag tucatnyi feltételezett háborús bűnös bujkál. Többségük éppen boszniai szerb, aki a békefenntartók elől menekülve lelt menedékre Szerbiában.

Carla Del Ponte hágai főügyész szerdán tesz jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsának a törvényszék hatáskörébe eső volt jugoszláv tagköztársaságok együttműködési hajlandóságáról. A belgrádi média úgy tudja, hogy a jelentés éles hangnemű, és kíméletlen kritikákat fogalmaz meg Belgrád címére.