Megállapodást írt alá az Európai Unió hétfőn Brüsszelben öt balkáni országgal, Albániával, Horvátországgal, Macedóniával, Szerbia-Montenegróval és Bosznia-Hercegovinával, amelyek így bekapcsolódhatnak több gazdasági és szociális jellegű uniós programba.

A vendégek részéről csúcsszinten aláírt megállapodások értelmében az említett államok részt vehetnek azokban az uniós költségvetésű programokban, amelyek egyebek között a szociális kizárás elleni harcot, a fogyasztók védelmét, a közegészségügyet vagy a nők és gyermekek védelmét szolgálják.

Az EU az alkalmat kihasználva újra sürgette az érintett államokat, hogy működjenek közre a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökkel foglalkozó Nemzetközi Törvényszék vádlottlistáján szereplők igazságszolgáltatás elé juttatásával. Név szerint említette az EU a vádlottak közül Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt, annak katonai parancsnokát, Ratko Mladicot, valamint a horvát Ante Gotovina tábornokot, aki szintén nem került még kézre.

Az EU egyúttal megerősítette, hogy kapui nyitva állnak az érintett országok előtt, amint azok teljesítik a csatlakozáshoz szabott, úgynevezett koppenhágai kritériumokat. Olli Rehn bővítési EU-biztos leszögezte, hogy ez a törekvés a hétfőn hivatalba lépett Barroso-bizottság prioritásai közé tartozik ezen a területen.

A balkáni államok megerősítették azt a törekvésüket, hogy tovább növelik kereskedelmüket az EU-val. Sürgették egyúttal a vízumrendszer felszámolását, bár e tekintetben elismerték, hogy ez a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harcuktól, jogállamuk építésének haladásától, illetve a törvénytelen kivándorlás megakadályozását célzó fellépésük sikerétől is függ.