Hosszas adatgyűjtés és kutatómunka után az izraeli Yad Vashem intézet az interneten közzétette a holokauszt áldozatainak listáját, amely egyelőre a teljes névsor felét tartalmazza, közel 3 millió nevet és a hozzátartozó személyes adatokat. Számos magyar áldozat is található az igen jól kereshető adatbázisban. A listát folyamatosan bővítik.

A holokauszt 6 millió áldozatának mintegy felét tartalmazza az az internetes adatbázis, amit az izraeli Yad Vashem Intézet készített el és tett elérhetővé a nyilvánosság számára. A jelenleg közel 3 millió nevet tartalmazó listát folyamatosan bővítik. A gyűjtemény nem csak az áldozatok neveit tartalmazza, hanem egyéb, azonosításhoz szükséges adatokat (születési hely és idő, anyja neve stb.), valamint rövid élettörténeteket is.

Az adatbázisban lehet keresni többek között vezeték és keresztnévre, leánykori névre, helyre, születési és halálozási dátumra. A holokauszt több mint félmillió magyar áldozatának jó része szerepel a Yad Vashem adatbázisában.

"Több oka van annak, hogy most került ki az adatbázis a világhálóra. Egyrészt több éven keresztül zajlott azoknak a tanútételi lapoknak az ellenőrzése, amelyeket a túlélők, megmaradt családtagok és barátok töltöttek ki az áldozatokról. Másrészt pedig szorít az idő, egyre kevesebb a túlélő" - fogalmazott Karsai László történész, a Yad Vashem magyarországi kutatócsoportjának vezetője, aki szerint van rá esély, hogy a jelenlegi 3 milliós névsor jelentősen bővüljön. "A lista azonban valószínűleg sohasem lesz teljes, mivel például számos esetben csak töredékesen rekonstruálhatóak az áldozatok listája" - mondta a történész, aki példaként hozta fel a Szovjetunióban és Lengyelországban lezajlott mészárlásokat, amikor számos falu lakosságát az utolsó szálig kiirtották a németek, a házakat és a zsinagógákat pedig lerombolták. Karsai szerint több százezer áldozatnak a nevét valószínűleg sohasem fogjuk megtudni.

Az adatok egy részét a túlélők, megmaradt családtagok és barátok által kitöltött tanútételi lapok és visszaemlékezések alapján szerezték. Összesen több mint 2 millió ilyen lappal rendelkezik az intézet. Fontos részt képviselnek a történelmi dokumentumok, amelyek között megtalálhatóak a náci hivatalok és csatlósaik által készítettek éppúgy, mint a zsidó dokumentumok, útlevelek, levelek, naplók, visszaemlékezések is. Felhasználták az adatbázis készítéséhez más szervezetek, intézmények iratait, a deportálási listákat, gettólistákat, a náci bűnösök és kollaboránsok elleni eljárások anyagait.

A holokausztkutatók számításai szerint a II. világháború előtt Európában élő 9,7 milliós zsidóság több mint 60 százaléka, közel 6 millió ember vesztette életét a náci halál- és munkatáborokban. A legtöbben a lengyel (közel 2,9-3 millió, az ottani zsidó népesség 91 százaléka), a volt szovjet (több mint 1 millió) és a magyar (550-600 ezer) területeken élő zsidók közül haltak meg.