Újabb két vezető kém hagyta el a CIA-t. Eközben az amerikai elnök nemrég utasítást adott arra, hogy a CIA 50 százalékkal növelje titkos ügynökeinek és elemzőinek számát.

Mivel a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA) távozók titkosügynökök, így nem nevezték meg őket a pénteki híradásokban, csupán úgy emlegették őket, mint a CIA "bárói", vagyis a legmagasabb rangú titkosügynökökről, a műveleti igazgatóság vezetőiről van szó. A távozásuk oka, hogy elégedetlenek voltak azokkal az új vezetőkkel, akiket a CIA új főnöke, Porter Goss vitt be magával - írta a Guardian.

 

Mióta George W. Bush szeptemberben kinevezte az új főnököt, több magas rangú titkosügynök is távozott a szervezettől. A múlt héten mondott fel a műveleti igazgató, Stephen Kappes és helyettese, Michael Sulick. Előttük nem sokkal állt fel székéből a CIA helyettes igazgatója, John McLaughlin.

George W. Bush amerikai elnök ugyanakkor szerdán utasítást adott arra, hogy a CIA 50 százalékkal növelje titkos ügynökeinek és elemzőinek a számát. A hírszerző ügynökségnek az elkövetkező években újoncok ezreit kell toborozni és kiképezni - adta hírül a The Washington Post.

Goss korábban republikánus képviselő volt. Kinevezése előtt számos alkalommal élesen bírálta a CIA-t, elsősorban azért, mert szerinte nem figyelmeztettek idejében a 2001. szeptember 11-i merényletekre, és mert Goss szerint képtelenek voltak kinyomozni, hol tartózkodik Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére. Ezen kívül a képviselő úgy vélte: a CIA-ban tapasztalható bürokrácia lehetetlenné teszi a hatékony működést. A távozókat azonban nem érte korábban jelentősebb kritika, mindenki nagyon elégedett volt a munkájukkal - jegyezte meg a Guardian, hozzátéve: Goss Kappesot kimondottan maradásra akarta rávenni.

Jelenleg a legmagasabb rangú ember a CIA-nél egy korábbi washingtoni ügyvéd, Patrik Murray, aki Goss vezérkarát vezeti.