A népszavazási igenek mellett kampányolt szombaton Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint a két népszavazási kérdésre adott igennel össze lehet illeszteni a nemzeti öntudat összetört tükrét, és újra lehet teremteni a tizenötmilliós nemzetet.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke a Városligetben, az Összetartozás napja címmel megrendezett nagygyűlésen, több ezer ember előtt tartott beszédében a nemzeti öntudatot egy tükörhöz hasonlította, amely a történelem során darabokra tört, "és már nyolcvannégy éve nem látható benne az összetartozás".  

"Tízmilliós országból, tizenötmilliós nemzetet újrateremteni történelmi tett lehet; december 5-én az összetört tükröt két mozdulattal, két igennel új és tiszta tükörré varázsolhatjuk, amelybe nyugodt szívvel és büszkén nézhetünk bele" - mondta Orbán Viktor. Hozzátette: büszke és erős nemzet leszünk ismét, amely biztonságos életet teremt magában, gondoskodik állampolgárairól, békességben él szomszédjaival, és segít azokon, akik magukon nem tudnak segíteni.

Orbán Viktor figyelmeztetett: ha nemmel szavazunk, akkor marad a nemzeti öntudat széttört tükre, amelybe mindig kínos lesz belenézni, mert érezzük, hogy valamit elmulasztottunk, vagy talán jóvátehetetlenül elhibáztunk.

"Vajon hihető-e, hogy egy nemzetnek annál jobb, minél kevesebb állampolgára van" - kérdezte. "Miért csak mi, magyarok vagyunk az egyetlen elátkozott népe Európának, amely elhiszi a hamis próféták tanítását, hogy tanuljunk meg kicsik lenni" - mondta azzal kapcsolatban, hogy Európa számos országában létezik a kettős állampolgárság intézménye.

Cipőkben a kettős állampolgárság

Orbán Viktor szerint a baloldali érzelmű szavazók között is többen vannak azok, akik igen mondanak a "nemzet közösségére, az összetartozás erejére". Hozzátette: "mi garantáljuk, ha az igenek lesznek többségben, megalkotjuk az új állampolgárságról szóló törvényt, mi garantáljuk, (...) a kettős állampolgárság nem kerül majd pénzébe, adóemelésébe a határon belüli magyaroknak, mi garantáljuk, hogy összhangban az alkotmánnyal, a két igen senkinek korábban szerzett jogát sem érintheti".

A Fidesz elnöke arra kérte a magyar fiatalokat, merjenek jót tenni, segítsenek, hogy "a határon túli magyar gyermekek december 6-án reggel az ablakba tett cipőikben ott találhassák a szabad és biztonságos élet reményét jelentő kettős állampolgárságot".

Mikola István, a Fidesz egészségügyi egyeztető fórumának elnöke a december 5-i népszavazás másik kérdésével kapcsolatban közölte, azért kell igent mondani a kórházprivatizáció leállítására, mert az egészségügyből nem vonulhat ki az állam, az egészségügy nem lehet a parttalan profitszerzés terepe. Ha magyar és magyar december 5-én egymásra talál, véghezvisszük a rendszerváltást - mondta az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a Fidesz elnökének beszédére reagálva az MTI-nek azt mondta: Orbán Viktor 2000 decemberében a Magyar Állandó Értekezleten miniszterelnökként "szó szerint azt mondta a határon túli magyar szervezetek vezetőinek, hogy az Orbán-Torgyán kormány még magyar útlevelet sem tud biztosítani a határon túli magyarok számára. Mekkorát fordult a világ." A szóvivő szerint a kettős állampolgárság kérdésében továbbra is tart a zavaros beszéd.

A szocialisták szóvivője megjegyezte: Orbán Viktor azért számít a kettős állampolgárság kérdésében a baloldali szavazókra, "mert a kezébe jutott a közvélemény-kutatás, amely szerint a jobboldali szavazók 20 százaléka nemmel fog szavazni erre a rosszul feltett kérdésre".