Egy kirúgott újságíró szerint az orosz médiát olyan mértékben ellenőrzi a hatalom, mint a Szovjetunió idejében. A szerkesztőt azután bocsátották el a Kreml nyomására az Izvesztija című laptól, hogy a beszlani mészárlásról megdöbbentő fotókat közölt, és megkérdőjelezte a az áldozatok számáról szóló hivatalos adatokat.

Raf Sakirov, az Izvesztija című népszerű orosz lap korábbi szerkesztője szerint a jelenlegi orosz média teljesen a Kreml hatása alatt áll, a híradók kormánypropagandát terjesztenek. Szerinte az orosz tévék csak Oroszországot jó színben feltüntető híreket közölnek, míg a nyugati eseményeket negatív szemszögből mutatják be. "Itt Oroszországban csak sikereink vannak, akár a Szovjetunióban" - mondta ironikusan Sakirov.

A lapszerkesztőt azután bocsátották el, hogy az újságban nagyméretű, a beszlani mészárlást bemutató fotókat közölt, és a címlapon megkérdőjelezte az áldozatok számáról szóló hivatalos források szavahihetőségét. A szerkesztő szerint nem sokkal később három magasrangú politikus, köztük az orosz elnök szóvivője is felhívta a szerkesztőséget, és "vért követeltek". Sakirov állítása szerint ha nem távozik állásából, hanem az ellenállást választja, az összes munkatársával együtt rúgták volna ki.

Sakirov szerint az orosz vezetés a média feletti "totális ellenőrzésre" törekszik. Szerinte ennek jele az is, hogy őt elbocsátották. A szerkesztő szerint jó példa egy korábbi eset is, amikor az orosz sajtóban örömmel jelentették be, hogy elfogták azt a csoportot, amely negyven embert mészárolt le egy belső kerületben. Egy évvel korábban azonban titokban maradt és így nem szerepelt a hírekben maga a mészárlás és negyven ember halála.