Irán mégis lemond az urándúsításról

2004.11.28. 20:12

Irán mégis beleegyezett abba, hogy lemond az urándúsítás teljes leállításába, és lemond arról is, hogy a dúsításhoz használt gázcentrifugák egy részét kísérleti célokból továbbra is üzemeltethesse. Értesülések szerint ezt tartalmazza az a levél, amelyet a teheráni kormány juttatott el vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Bécsben ülésező kormányzó tanácsához.

Az iráni kormány levele egy nappal azelőtt érkezett meg az osztrák fővárosba, hogy hétfőn a NAÜ kormányzó tanácsa folytatja a vitát az iráni atomprogramról. Az iszlám ország november elején egyezett meg Franciaország, Nagy-Britannia és Németország képviselőivel arról, hogy felfüggeszti urándúsító programját, és cserébe műszaki-gazdasági segítséget kap az EU-tól, egyebek között egy könnyűvizes kísérleti reaktort.

Teherán november 24-én felfüggesztette urándúsító tevékenységét, ám közölte, hogy a dúsított urán előállításához használható gázcentrifugákból mintegy kéttucatnyit továbbra is használni akar, a dúsítási programot pedig nem meghatározatlan időre, hanem csak a három EU-országgal december közepén kezdődő tárgyalások idejére függesztette fel.

A NAÜ kormányzó tanácsának hétfőn kell állást foglalnia az iráni atomprogramról, de nem valószínű, hogy a 35 országból álló testület bepanaszolja Teheránt az ENSZ Biztonsági tanácsánál az atomsorompó-szerződés megsértése miatt. Az Egyesült Államok ugyanis már közel két éve azzal vádolja az olajban gazdag országot, hogy békés célú atomprogramjának a leple alatt végeredményben atomfegyverhez is felhasználható dúsított uránhoz akar hozzájutni. Irán mindeddig következetesen tagadta a vádat, és a NAÜ-nek sincs bizonyítéka arra, hogy az iszlám ország tiltott tevékenységet folytat a nemzetközi ellenőrző szervezetnek bejelentett hasadóanyagokkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK