Bár Adrian Nastese román miniszterelnök szociáldemokratái máris győzelmet hirdettek, az EBESZ nincs meggyőződve a román választások tisztaságáról. A parlamenti választással egy időben megtartott köztársaságielnök-választáson Szintén Nastase vezet a centrista Traian Basescuval szemben. Basescu felszólította a hatóságokat a választási visszásságok kivizsgálására.

Továbbra is Adrian Nastase és a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve a Román Humanista Párt (PUR) szövetsége vezet Traian Basescu és a liberális-nemzeti pártszövetség (D.A.) előtt a romániai parlamenti és elnökválasztások hétfőn este, a szavazatok mintegy kétharmadának összeszámlálása alapján közzétett eredményei szerint.
 
Hétfő este a délutáni 17 órás állapotot tükröző eredményt tették közzé. A szavazókörzetek 68,6 százalékában összeszámlált szavazatok szerint Adrian Nastase miniszterelnök a voksok 40,24 százalékát szerezte meg az államfői székért folytatott küzdelemben, Basescu 33,89 százalékkal rendelkezik. Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) államfő-jelöltje 12,30 százalékot mondhat magáénak, Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje 6,18 százalékot ért el. A többi jelölt elenyésző hányadot kapott.
 
A PSD-PUR a szenátusi helyeket érintő szavazatok 36,45 százalékát szerezte meg, a D.A. szövetség 31,72 százaléknál tart. Utánuk következik a PRM 13,4, valamint az RMDSZ 7,43 százalékkal. A képviselőházra vonatkozó voksok 35,95 százaléka illeti a PSD-PUR szövetséget, a D.A. 31,44 százalékon áll. A PRM a parlament e házában 12,74, az RMDSZ pedig 7,37 százalékot hódított meg magának.
 
Az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet (EBESZ) szerint a választásokat profi módon szervezték meg, és bonyolították le a román hatóságok, a csalásoknak nem tudták elejét venni. "A demokratikus választási folyamat úgy tűnik, tovább konszolidálódott Romániában. Ugyanakkor fölmerült némi ügymeneti kétely amely a távollétben szavazók engedélyeinek visszavonásához vezethet" - jelentette ki Stephen Nash, az EBESZ romániába küldött missziójának vezetője. "Egy ilyen szoros végeredménnyel záródó választás esetén ez komoly kételyeket ébreszthet az emberekben." - nyilatkozta Nash a BBC Newsnak.

A román Demokráciáért Szövetség nevű civil szervezet is kérdésesnek találta a választások tisztaságát: a szervezet 3000 aktivistája vett részt megfigyelőként a választáson, és több helyről jelentettek csalási kísérletet. Adrian Sorescu szerint a szavazat-turizmus volt a legjellemzőbb csalási forma. Az előre megszervezett szavazói csoportok autóbusszal járták a különböző helységeket, és mindenütt szavazatokat dobtak az urnákba. "Meg vagyunk győződve arról, hogy lehetetlen volt ellenőrizni az egyes szavazók által már leadott szavazatok számát." - jelentette ki Sorescu.

Traian Basescu panaszt készül emelni az Országos Választási Irodánál (BEC) az ország több körzetében, különösen Bukarestben tapasztalt választási csalások miatt. Utalt arra, hogy sok szavazó vasárnap több szavazókörzetben is leadta voksát. Basescu szerint a választási turizmus akár három-öt százalékkal is módosíthatta a végeredményt. "Valójában máris nyertünk... a feltételezett csalások aránya három és öt százalék között mozog" - utalt Basescu a szoros végeredményre.

Hargita megyében az RMDSZ kapta a legtöbb szavazatot - derült ki a Hargita megyei választási bizottság által közzétett adatokból. Ez az eredmény azonban nem végleges, hiszen a szavazatok 96,6 százalékát dolgozták fel, de jelentős mértékű változásra már nem lehet számítani. Az RMDSZ mind a képviselőházi, mind a szenátusi listán közel egyforma számú szavazatot kapott ebben a megyében, a szövetség a voksok 77 százalékát szerezte meg. A szövetséget óriási leszakadással követi a Magyar Polgári Szövetség jelöltjeit indító Népi Akció, amely a szavazatoknak mindössze 2,5 százalékát gyűjtötte be. Hasonlóan magas arányt ért el az RMDSZ Kovászna megyében is.

[origo]/MTI