Lemondott az amerikai belbiztonsági miniszter

2004.11.30. 21:18

Távozik tisztségéből Tom Ridge belbiztonsági miniszter. Döntése kedden vált ismertté Washingtonban. A miniszter utódjának kinevezéséig hivatalában marad. A miniszter Bush elnök közeli szövetségesének és barátjának számított, de egyes hírek szerint az utóbbi időben számos csatában alulmaradt a kormányon belül és már jó ideje tervbe vette távozását.

Az 1945-ben Pittsburgh mellett született jogász végzettségű Ridge volt az első, besorozott katonaként Vietnamban szolgált veterán, akit beválasztottak a képviselőházba. A 1983-95 között volt képviselő, 1995-től 2001-ig Pennsylvania kormányzói tisztét töltötte be és ezt a posztot adta fel, amikor George Bush amerikai elnök hívására Washingtonba ment és belbiztonsági főtanácsadója lett. Az elnök őt állította a 2001 szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások nyomán 2002 végén az utóbbi fél évszázad legnagyobb méretű kormányzati átszervezésével, 22 szövetségi kormányszerv teljes vagy részleges összevonásával létrehozott belbiztonsági minisztérium élére, amelynek alárendeltségében 180 ezer ember dolgozik. A legkényesebb tárcát irányította.

Összesen hat, a második legmagasabbnak számító narancssárga kódszínű riadót vezényelt le. A terrorveszélyre figyelmeztető, 2002. márciusában bevezetett ötfokozatú színskála időközben a humoristák és karikaturisták céltáblája lett és várhatóan valamilyen új rendszerrel váltják fel. A belbiztonsági törvény szerint a belbiztonsági tárca tesz közzé figyelmeztetést a terrorveszély növekedéséről az érintett tárcákkal és a Fehér Házzal való egyeztetés után. A november 2-i választások előtt azzal vádolták meg Ridge minisztert, hogy a éberségi fokozat emelgetésével Bush elnök támogatottságát akarja növelni.

Ridge lehetséges utódjaként leginkább a tárca két tisztségviselőjének, James Loyd admirálisnak, miniszterhelyettesnek illetve Asa Hutchinson államtitkárnak a nevét emlegetik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK