Közel 40 millió HIV-fertőzött él világszerte - derül ki az ENSZ egészségügyi szervezetének a december 1-jei AIDS-világnap alkalmából közölt tanulmányából. A női fertőzöttek száma rohamosan növekszik, elsősorban az ellenük elkövetett erőszakos cselekmények miatt. Az ENSZ szerint a járvány terjedésének megfékezéséhez az ő helyzetükön kell javítani.

Az idei évet a nők évének nyilvánította az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), így kézenfekvő az, hogy az idei AIDS-elleni világnapon is a nők helyzetével foglalkozik a WHO. A szervezet becslései szerint a 39,4 millió HIV-fertőzött 47 százaléka leány és asszony, arányuk és számuk pedig rohamosan növekszik.

A nők egyre nagyobb számú fertőzöttségéhez nagymértékben hozzájárulnak az ellenük elkövetett erőszakos cselekmények. A nők elleni erőszak ugyanis világszerte elterjedt jelenség: a becslések szerint minden harmadik-ötödik nőt ért lelki vagy szexuális bántalmazás a partnere részéről - áll a WHO jelentésében. A ruandai, tanzániai és dél-afrikai kutatások szerint háromszorosára nő a HIV-fertőzés kockázata azok között, akiket erőszakos támadás ért. A HIV-vírus átadásának kockázata növekszik, ha a nemi érintkezés szexuális erőszak révén történik, különösen, ha fiatal lány az áldozat, mivel a nemi szervei még éretlenek és sérülékenyebbek. A tanulmány emlékeztet arra, hogy rengeteg fiatal nőnek az első szexuális kapcsolata kényszer és erőszak útján jött létre.

"A nőket kell az AIDS-elleni küzdelem központjába állítani, ha meg akarjuk fékezni a járványt" - jelentette ki az UNAIDS igazgatója, Peter Piot. Sok nőt ugyanis az erőszaktól való félelme akadályozza meg abban, hogy információkat szerezzen a HIV-vírusról, teszteket végezzen el, és hogy kezeltesse magát.

Idén 3,1 millióan haltak meg a betegségben

A betegségért felelős HIV-vírust 1983-ban izolálták, és 1985-re kifejlesztették a vírus azonosítására szolgáló teszteket is. A HIV-vírus lassú folyamatban támadja meg és rombolja le a szervezet immunrendszerét, s így a fertőzött személyt védtelenné teszi különböző betegségekkel szemben, melyek előbb-utóbb a halálát okozzák. Az AIDS a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő.

A WHO és az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS) novemberi jelentése szerint a HIV-vírussal fertőzött felnőttek és gyermekek száma becslések szerint elérte a 39,4 milliót. Összesen 3,1 millió ember halt meg a HIV-vírus által okozott AIDS-betegségben 2004-ben, és 4,9 millió fertőződött meg HIV-vírussal. Az új fertőzöttek körében a világ minden táján nőtt a nők aránya, ezért az idei világnap fő témájának a nők veszélyeztetettségét választották. A WHO szerint a sürgősen kezelésre szoruló emberek kilenctizede nem jut megfelelő ellátáshoz.

A betegség eddigi áldozatainak száma eléri a 25 milliót. A legsúlyosabban fertőzött térség Fekete-Afrika, egyre súlyosabb a helyzet Kelet-Ázsiában, de a vénásan befecskendezhető kábítószerek fogyasztása miatt óriási ütemben nő Kelet-Európában is a HIV-fertőzöttek száma.

Magyaroszág enyhén fertőzött

Magyarországon a korai intézkedéseknek köszönhetően az enyhén fertőzött országok közé tartozik: 1985-től alig több mint ezerszáz HIV-fertőzést állapítottak meg, jelentős részben itt élő külföldieknél, becslések szerint azonban két-háromezer HIV-fertőzött él hazánkban. A betegség következtében idén március 31-ig Magyarországon 260 személy - 238 férfi és 22 nő - hunyt el. A Nemzeti AIDS Stratégia elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt - a biztonságos nemi életre és az óvszerhasználatra hívja fel a fiatalok figyelmét -, a másodlagos prevenciót az ingyenes szűrővizsgálat jelenti.

Októberben a HIV-vírus elleni védőoltással kezdtek kísérleteket Svédországban, és az oltási kampányt a jövő év második felében kiterjesztik a kelet-afrikai Tanzániára is. Brit orvosok Zambiában antibiotikum-kezelésekkel kísérleteznek, Kínában pedig a közelmúltban jóváhagyták egy saját fejlesztésű AIDS-ellenszer embereken való klinikai kipróbálását. Világszerte tucatnyi potenciális gyógyszert tesztelnek, egyelőre azonban egyik sem tudta legyőzni a kórokozót.