Mégis indul a Jasszer Arafat halála után kiírt, január 9-re tervezett palesztin elnökválasztáson Marván Bargúti, a Fatah mozgalom Izraelben bebörtönzött ciszjordániai vezetője - közölte szerdán Rámalláhban Bargúti felesége, aki maga regisztráltatta őt.

Bargúti azután döntött az indulás mellett, hogy találkozott feleségével és két magas rangú palesztin vezetővel börtönében, ahol ötszörös életfogytiglani büntetését tölti öt izraeli személy halálában játszott szerepe miatt. Öt nappal korábban még maga Bargúti zárta ki indulását.

A palesztin elnökválasztás jelöltjeinek szerda éjfélig kell jelezniük részvételüket. Egy jelöltnek legalább ötezer aláírást kell összegyűjtenie, s a palesztin illetékesek szerint Bargúti több mint hatezer aláírást kapott. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint ő ma a legnépszerűbb palesztin politikus.

Korábban a Fatah vezetői figyelmeztették, hogy jelöltsége szakadást okozhat a mozgalomban, és alááshatja Mahmúd Abbásznak, a Fatah hivatalos jelöltjének, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetőjének esélyeit.