Átvették a NATO-csapatok békefenntartó feladatait az Európai Unió egységei Bosznia-Hercegovinában. Az Eufor, az EU közös haderejének hétezer embere folytatja a békefenntartást a balkáni országban. A katonákat és a felszerelést több mint harminc állam adta össze. Ez az Európai Unió történetének eddigi legnagyobb katonai vállalkozása. A NATO a feladatok átadása ellenére egy bázist megtart Boszniában.

Az Európai Unió egységei vették át csütörtökön a NATO békefenntartó feladatait Bosznia-Hercegovinában. A hétezer katonából álló Eufor egység fő célja a béke és a biztonság fenntartása a háromnemzetiségű országban.

Az Eufor Boszniába küldése az Európai Unió eddigi legnagyobb katonai vállalkozása. A hétezer katonát és a felszerelést több mint harminc állam adta össze. Az EU huszonöt tagállama mellett részt vesz a békefenntartásban Kanada, Törökország, Albánia, Bulgária, Új-Zéland, Chile, Marokkó, Románia, Argentína, Norvégia és Svájc.

A váltás azonban nem lesz akkora, az Eufor haderejének mintegy nyolcvan százaléka már eddig is Boszniában állomásozott, a NATO-csapatok kötelékében. Most annyi a változás, hogy a járművekre és az egyenruhákra az Eufor jelvénye kerül a NATO-é helyett.

"Bosznia csak most tér magához egy véres háború után. Az etnikai feszültségek, amelyek kirobbantották a háborút, még mindig jelen vannak" - ismertette az új EU egység feladatát a parancsnok, David Leaky, a brit hadsereg vezérőrnagya.

"Az Eufor azért van itt, hogy folytassa a békefenntartási feladatokat és egy kicsit más módon is segítsen Boszniának, hogy stabil maradhasson, fejlődhessen, és elérhesse azt a szintet, amikor újra az európai család tagja lehet" - mondta el a vezérőrnagy a feladatátvételi ceremónián Camp Butmirban, Szarajevóban.

Szarajevó-szerte plakátokon ismertették a helyiekkel, hogy a "stabilizációból az integrációba" tart majd az ország az EU haderővel.

A NATO a békefenntartó feladatok átadása ellenére nem hagyja el Bosznia-Hercegovinát. Az Észak-atlanti Szövetség megtart egy bázist Szarajevóban. Itt elsősorban terrorellenes tevékenységet folytatnak majd, és itt képezik ki az új boszniai hadsereget is.

Mind a NATO-, mind az EU-haderő részt vesz majd a háborús bűnösök felkutatásában. Bosznia-Hercegovinában a fő cél, hogy elfogják Radovan Karadzicot, a volt Boszniai Szerb Köztársaság elnökét és Ratko Mladic tábornokot, a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokát. Mindkét férfit emberiség elleni bűnökkel gyanúsítja a hágai Nemzetközi Törvényszék.

"Az olyan embereknek, mint Karadzic és Mladic, már régen Hágában kellene várniuk a perükre. Az emberiség által ismert legsúlyosabb bűntettekben érintettek" - jelentette ki a Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára Szarajevóban.

Lord Robertson, a NATO korábbi főtitkára a feladatátvétel kapcsán a BBC Newsnak nyilatkozva elmondta, nagy mérföldkő a közös európai védelmi politikában a boszniai misszió. Robertson szerint azonban az Uniónak több katonára és nehéz-szállítórepülőgépekre volna szüksége ahhoz, hogy tényleg teljesíthesse békefenntartó ambícióit.