Postapert nyert Komlóska

2004.12.02. 18:51

Megnyerte a közigazgatási pert Kolóska önkormányzata a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ellen. A zempléni falu azért indított pert, mert a NHH megkérdezésük nélkül zárta be postájukat és vezetett be helyette mobilposta szolgáltatást. Komlóska a pert követően népi kezdeményezésként aláírásgyűjtést indít. Azt kívánják elérni, hogy az országgyűlés módosítsa a postatörvényt: csak a települések hozzájárulásával válthassanak mobilpostai szolgáltatásra.

Közigazgatási pert nyert csütörtökön a zempléni Komlóska önkormányzata a Nemzeti Hírközlési Hatóság  (NHH) elnökének azon határozata ellen, amely szerint nem jogszabálysértő a mobil szolgáltatás bevezetése a településen, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság döntése jogerős - tájékoztatott  Köteles László, a település polgármestere.

A pert a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökének másodfokú határozata ellen indította az önkormányzat, azért, mert az állítása szerint kielégítő és a törvénynek megfelelő a mobilpostai szolgáltatás Komlóskán - ismertette a részleteket a polgármester. Elmondta: a bírói fórum a NHH elnökének másodfokú határozatát hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatására kötelezte a hatóságot.

Komlóska jogi képviselője, Kovács János azt közölte újságírókkal, hogy az ítélet indoklásában egyebek mellett elhangzott, nem volt teljes körű a hatóság vizsgálata, az NHH nem járt el kellő körültekintéssel a határozata meghozatalakor.

A bíróság kimondta: amennyiben mobilpostai szolgáltatást nyújtanak a településen, akkor annak mindenben meg kell felelnie a jogszabályban előírtaknak, a közigazgatási perek esetében a megyei bíróság ítélete jogerős - tette hozzá a jogi képviselő. Köteles László, Komlóska polgármestere azt is elmondta: megítélésük szerint továbbra sem kielégítő és teljes körű a mobilpostai szolgáltatás.

A polgármester ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy népi kezdeményezéssel a postatörvény módosítását próbálja elérni a Zempléni Településszövetség (ZTSZ), amelyhez Komlóska is tartozik, az aláírásgyűjtő íveket november első felében elküldték az Országos Választási Bizottsághoz (OVB).

Azt szeretnénk elérni, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a postáról szóló 2003-as törvényt, hogy a Magyar Posta Rt. csak ott vezethesse be a mobilpostai szolgáltatást, ahol azt igénylik, és amelyhez az önkormányzat hozzájárul - mondta Köteles László. Ötvenezer hiteles aláírás kell ahhoz, hogy a népi kezdeményezést az Országgyűlés kötelezően napirendjére tűzze, szándékaink szerint ennek többszöröse lesz meg - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a ZTSZ kezdeményezéséhez eddig országszerte 751 település csatlakozott, valamennyi önkormányzat elégedetlen a mobilpostai szolgáltatással. Az OVB-hez eljuttatott íven mindössze egy kérdés szerepel, nevezetesen "Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére és vitassa meg a postáról szóló 2003. évi CI.tv. módosításának szükségességét annak érdekében, hogy a Magyar Posta Rt. csak az illetékes települési önkormányzattal egyetértésben működtethessen mobilposta szolgáltatást?"

Amennyiben az OVB jogerőssé teszi az aláírás megkezdését, azon nyomban elkezdjük a gyűjtést, hogy mihamarabb összegyűljön az ötvenezer kézjegy - mondta a polgármester.

KAPCSOLÓDÓ CIKK