Békefenntartónak öltözött rablók fosztottak ki egy pénzszállítót csütrötökön Boszniában, Banja Luka közelében. Az S-For-egyenruhás rablók hamis ellenőrző pontot állítottak fel, és egymillió eurónyi pénzt zsákmányoltak a pénzszállítóból gyanútlanul kiszálló vagyonőröktől.

Nem mindennapi esemény búcsúztatta a NATO-erőket, amelyek csütörtökön adták át a boszniai békefenntartás feladatát az Európai Uniónak. Boszniai tolvajok ugyanis S-For-uniformisba öltözve raboltak ki egy pénzszállítót.

A rendőrség szerint az S-For egyenruhás rablók hamis ellenőrző pontot állítottak fel egy elszigetelt úton Banja Luka és Knezevo között csütörtök délután. Az 5-7 felfegyverzett maszkos férfi megállította az arra járó pénzszállítót, amelynek biztonsági emberei a NATO-jelzések miatt nem fogtak gyanút. A rablóknak még az autója - egy Nissan terepjáró - is megfelelően volt kidekorálva.

A támadók az őröket kitessékelték a kocsiból és megkötözték, majd elmenekültek az állítólag egymillió eurót érő zsákmánnyal. A pénzszállító állítólag a Raiffeisen Bank szarajevói fiókjából szállított pénzt Bankja Lukába - írja a BBC News.

A rendőrség útlezárásokat állított fel a környéken, és nagy erőkkel eredt a rablók nyomába.

A NATO csütörtökön fejezte be kilenc éves boszniai békefenntartó misszióját. A feladatot az Európai Unió hadereje, az Eufor veszi át.