Érvénytelen az ukrán választás második fordulója

2004.12.03. 17:36

Az ukrán legfelsőbb bíróság pénteken döntött az ukrán elnökválasztás második fordulójának megismétléséről. A bíróság érvénytelennek nyilvánította a választás eredményét. Az ítélettel tulajdonképpen vereséget szenvedett Kucsma elnök politikai klikkje, akik teljesen új választások kiírását akarták elérni. Közben egyre inkább látszik az ukrán parlamentben Juscsenko ellenzéki elnökjelölt növekvő hatalma. Kijevben százezrek ünneplik az utcán az ellenzéki győzelmet.

Az ukrán legfelsőbb bíróság érvénytelennek nyilvánította az ukrajnai elnökválasztás második fordulóját, és utasított annak megismétlésére. A testület Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt beadványára hozta meg döntését. Az ismételt második fordulót december 26-án kell megtartani - rendelte el az ukrán legfelsőbb bíróság döntésében, mely ellen fellebbezni nem lehet.

Ezzel az ellenzéki Mi Ukrajnánk párttömörülés követelései valósultak meg. Viktor Juscsenko, ellenzéki elnökjelölt a noveber 21-i választásoktól kezdve - kormánypárti csalásokra hivatkozva - azt követelte, hogy nyilvánítsák érvénytelennek, és tartsák meg újra a második fordulót, amelyben Viktor Janukovics miniszterelnökkel mérkőzött az államfőségért.

Janukovics - Leonyid Kucsma elnök jelöltje - Kucsmával együtt azt követelte, hogy írjanak ki teljesen új választásokat, új jelöltekkel. Amennyiben ez a forgatókönyv valósul meg Kucsma elnök valószínűleg Szerhi Tyihipkót, az ukrán jegybank lemondott elnökét jelölte volna Janukovics helyett, aki időközben mint miniszterelnök is megbukott.

A december huszonhatodikai megismétlendő második fordulóban tehát ismét Juscsenko és Janukovics mérkőzik meg az államfői tisztért. Boczka Károly, az [origo] kijevi tudósítója szerint meg van az esély arra, hogy Janukovics visszalép a jelöltségtől. Ebben az esetben az első fordulóban harmadik helyre szorult Oleszandr Moroz, szocialista pártelnök lesz Juscsenko ellenfele. A dologban az a különleges, hogy az utóbbi hetek tüntetései során Moroz Juscsenko egyik legfontosabb szövetségesévé vált: sokszor volt látható Juscsenkóék a kijevi Függetlenség téren fölállított színpadán is.

Boczka Károly jelentése szerint a bíróság döntésének hatására karneváli hangulat uralkodik Kijev utcáin. Százezrek állnak Juscsenkóék Függetlenség téri színpada előtt. A tömeg nem oszlik fel, noha korábban szinte minden ellenzéki vezető azt hangoztatta: csak akkor mennek haza, ha megszületett a bírósági döntést. Az emberek most a győzelmet ünneplik Kijev utcáin. A színpadról Juscsenko és az őt támogató közéleti személyiségek, és művészek is marasztalják az embereket.

Fotó: EPA
Juscsenko maradt talpon

Ukrajnában a november 21-i elnökválasztás után robbant ki belpolitikai válság. Az ellenzéki jelölt, Viktor Juscsenko ugyanis választási csalásokra hivatkozva nem volt hajlandó elfogadni a hivatalos eredményt, amely szerint 3 százalékos különbséggel Viktor Janukovics kormánypárti jelölt nyert. Juscsenko és hívei több százezres megmozdulásokkal igyekeznek azóta kikényszeríteni a választási eredmény megsemmisítését, és ezzel párhuzamosan jogi úton is próbáltak érvényt szerezni követeléseiknek.

Az ukrán belpolitikai válság szerdán ért fordulóponthoz. A ukrán parlament ugyanis néhány kormánypárti politikus támogatásával elfogadta az ukrán elnökjelölt miniszterelnök, Viktor Janukovics ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Ezzel megbukott az ukrán kormány. Janukovics azonban nem fogadta el az ukrán parlament döntését, és nem mondott le.

Egyre inkább látszik, hogy az ellenzéki Mi Ukrajnánk a parlamentben is átvette a hatalmat. Pénteken döntés született arról, hogy Kucsma elnök rendelje haza Irakból az ott békefenntartóként szolgáló ukrán erőket. Juscsenko ennél is nagyobb horderejű döntés előkészítéséről tájékoztatta híveit: az ellenzéki Mi Ukrajnánk hamarosan alkotmánymódosítást kezdeményez. A módosítás lényege az lenne, hogy elnökiből parlamenti demokráciává alakítanák át Ukrajnát, megszüntetve ezzel a Putyin orosz elnökéhez hasonló széles mozgásteret, és a hatalmat a kormány kezébe adnák.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK