New York-i rendőrfőnök lesz a belbiztonsági miniszter

2004.12.03. 20:13

Bernard Keriket nevezte ki belbiztonsági miniszternek George Bush amerikai elnök, Tom Ridge helyére. Ridge a héten mondott le. Kerikre vár a feladat, hogy a több mint huszonkét szövetségi intézményből létrehozza a belbiztonsági "szuperminisztériumot". Kerik volt New York rendőrfőnöke, amikor 2001. szeptember 11-én terroristák repülőgépekkel lerombolták a WTC ikertornyait.

Bernard Keriket, New York volt rendőrfőnökét nevezte ki belbiztonsági miniszternek George Bush amerikai elnök pénteken Tom Ridge helyébe, aki a héten mondott le. Az elnök a Fehér Ház Roosevelt termében jelentette be döntését jelöltje társaságában a tévékamerák előtt, méltatva mind az elődöt, mind utódját, akire nehéz feladat vár az utóbbi fél évszázad legnagyobb méretű kormányzati átszervezésével, 22 szövetségi kormányszerv összevonásával létrehozott belbiztonsági tárca élén.

A szuperminisztérium első számú kötelessége, hogy megoltalmazza az országot a terrortámadásokról, de feladatköre széles területet ölel át a határvédelemtől a parti vizek őrzésén át a kiemelt objektumok biztosításáig. Alárendeltségében 170 ezer ember dolgozik.

A 49 éves Kerik volt New York rendőrfőnöke, amikor terroristák 2001. szeptember 11-én eltérített utasszállító gépekkel lerombolták a manhattani Világkereskedelmi Központ kettős felhőkarcolóját.

Bernard Kerik 2001 augusztusában befejezett önéletrajzi könyve szerint elhagyott gyerek volt, s csak felnőttként, külön nyomozást folytatva tudta meg, hogy anyja alkoholista prostituált volt, és gyilkosság áldozata lett. A New Jersey kemény környéken felcseperedett, a középiskolából lemorzsolódott Kerik a hetvenes években katonai rendőrként Dél-Koreában szolgált, később egy szaúd-arábiai magánkézben levő biztonsági cégnek dolgozott.

A New York-i rendőrség soraiba 1986-ban lépett be. Egyszerű rendőrként kezdte az akkor még lerobbant Times Square környékén, majd álruhában drogdílereket hajkurászott, s egy lövöldözésbe torkolló rajtaütés után kitüntették. Rudy Giuliani akkori polgármester 2000-ben nevezte ki a város rendőrfőnökének. A The New York Timesban 1994-ben Rambóként dicsért Kerik a New York-i rendőrség élén fontos szerepet játszott a bűnözés visszaszorításában.

Giuliani és Kerik országos népszerűségre tettek szert helytállásukkal a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emberpróbáló napjaiban, a mentés és a helyreállítás munkájának irányításával. Gyakran együtt szerepeltek a televíziók képernyőjén. A rendőrfőnök 2001 decemberéig töltötte be posztját, majd együtt távozott Giulianival, akinek akkor járt le a polgármesteri megbízatása. Michael Bloomberg, az új polgármester hiába marasztalta Keriket, ő inkább Giulianival társulva egy jól jövedelmező közös biztonsági magáncéget alapított. Kerik tavaly a Fehér Ház kérésére Bagdadban az iraki belügyminisztérium tanácsadójaként tevékenykedett.

A volt rendőrfőnök, akárcsak Giuliani, erőteljesen kivette a részét George Bush elnök újraválasztási kampányából. A The Washington Postnak név nélkül nyilatkozó egyik elnöki tanácsadó szerint Kerik a személyével szeptember 11-e szimbolikáját viszi be a kormányba. A CNN hírtelevízió szerint Giuliani, akit nem érdekelt a poszt, közbenjárt Bush elnöknél Kerik kinevezése érdekében, más források szerint enélkül is a szuperzsarura esett volna Bush választása.

A kormány 15 tagja közül eddig nyolcan nyújtották be lemondásukat, legutóbb - pénteken - Tommy Thompson egészségügyi miniszter. Utódja sajtóértesülések szerint Mark. B. McClellan orvos, közgazdász lesz, az egészségbiztosítók szövetségi központjának vezetője, Scott McClellan fehér házi szóvivő fivére. Bush elnök csütörtökön nevezte ki az új mezőgazdasági minisztert a 54 éves Mike Johanns nebraskai kormányzó személyében, aki a mellrákkal küszködő Ann Venemantól veszi át a tárca vezetését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK