Elfogták a Hamász egyik katonai vezetőjét

2004.12.04. 11:41

Szombaton éjjel izraeli katonék elfogták a Hamász szélsőséges palesztin szervezet katonai szárnyának egyik helyi vezetőjét a ciszjordániai Túl-Karmban - közölték szemtanúk.

A 26 éves Rami al-Tajahot, aki izraeli források szerint a Hamász katonai szárnyának túl-karmi vezetője, 2002 óta körözi Izrael, mivel őt tartják számos, Izrael ellen támadásokat elkövető Hamász-sejt szervezőjének.

Az izraeli katonák, miután körbevették a Tajah rejtekhelyéül szolgáló házat, egy szemtanú szerint parancsba kapták, hogy a terroristát élve kell elfogniuk. A helyszínen vele együtt őrizetbe vették az Iszlám Dzsihád szervezet egy tagját és a Tajah búvóhelyéül szolgáló lakás tulajdonosát is. Az elfogott Hamász-vezető izraeli biztonsági források szerint gyakran változtatta lakhelyét, és nőnek öltözve mozgott a városban.

Haszan Juszef sejk, a Hamász magas beosztású ciszjordániai vezetője pénteken azt mondta, szervezete kész elfogadni, hogy Ciszjordániára és a Gázai övezetre korlátozódó palesztin állam jöjjön létre, s hosszú távú tűzszünetet kössenek Izraellel. Az Izrael megsemmisítésére felesküdött szervezet korábban is tett hasonló ajánlatokat, de ez volt az első Jasszer Arafat palesztin elnök november 11-i halála óta, s mint ilyen, az izraeli-palesztin összecsapások leállítását ígérő fordulat lehetőségét jelzi.