Ukrajna december 26-án ismételhet

2004.12.04. 11:55

December 26-án ismétlik meg az ukrán elnökválasztás második fordulóját, mivel a legfelsőbb bíróság pénteki ítéletében érvénytelennek nyilvánította a november 21-ei voksolást. Viktor Janukovics kormányfő bejelentette, hogy kiáll Juscsenko ellenzéki jelölt ellen a megismételt választásokon is, habár szerinte a bíróság döntése alkotmányellenes, míg ellenfele szerint ez annak bizonyítéka, hogy Ukrajna demokratikus állam.

Viktor Janukovics miniszterelnök kiáll Viktor Juscsenko ellenzéki vezető ellen az ukrán elnökválasztás megismételt második fordulójában - jelentette be szombaton a kormányfő szóvivője. Janukovics meggyőződése, hogy másodszor is nyerni fog - közölte a szóvivő.

Az ukrán legfelsőbb bíróság pénteken érvénytelennek nyilvánította az elnökválasztás második fordulóját, a bíróság döntése értelmében a voksolást december 26-án kell megismételni. A döntéssel a Mi Ukrajnánk párttömörülés követelései valósultak meg. Viktor Juscsenko, ellenzéki elnökjelölt a november 21-i választások óta követelte, hogy nyilvánítsák érvénytelennek a második fordulót. "Ukrajna igazi demokratikus állam." - kommentálta az ítéletet Juscsenko.

"A legfelsőbb bíróság döntése alkotmányellenes, az utca nyomásra születtet meg" - jelentette ki a sajtóhoz eljuttatott közleményében Janukovics. Közben Ukrajnában nyílt titok hogy Kucsma leköszönő elnök Janukovics helyett Szerhij Tyihipkót, a nemzeti bank lemondott elnökét indítaná elnökjelöltként.

Üdvözölte, és a válság békés megoldásához vezető lépésnek nevezte a bíróság döntését az Európai Unió és az Egyesült Államok. Joschka Fischer német külügyminiszter "bölcs döntésnek" nevezte az ítéletet.

Ukrajnában a november 21-i elnökválasztás után robbant ki belpolitikai válság. Az ellenzéki jelölt, Viktor Juscsenko ugyanis választási csalásokra hivatkozva nem volt hajlandó elfogadni a hivatalos eredményt, amely szerint 3 százalékos különbséggel Viktor Janukovics kormánypárti jelölt nyert. Juscsenko és hívei több százezres megmozdulásokkal igyekeznek azóta kikényszeríteni a választási eredmény megsemmisítését, és ezzel párhuzamosan jogi úton is próbáltak érvényt szerezni követeléseiknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK