A világ több táján okozott riadalmat földrengés

2004.12.05. 18:49

Földrengés rázta meg vasárnap a német, svájci, francia határvidéket, Olaszország északi részét és Algéria földközi-tengeri partvidékét. A német területeken néhány ház megrongálódott, de a Richter-skála szerinti 5,5 erősségű rezgések csak kisebb riadalmat okoztak, illetve felkeltettek néhány embert álmukból. Olaszországban nem vot nagy pánik, bár sokan az utcán töltötték az éjszakát félelmükben. Algériában 46 ember sérült meg.

Szokatlanul erős földrengés rázta meg vasárnapra virradóra a Németország, Svájc és Franciaország közötti határvidéket, a Rajna felső folyása mentén, de kisebb földmozgást jelentettek Észak-Olaszországból és Algéria földközi-tengeri partvidékéről is. A néhány perccel hajnali 3 óra előtt bekövetkezett és 250 kilométeres sugarú körben észlelt földlökések epicentruma a Rajna völgyében, a németországi Freiburgtól északra, a baden-württembergi Waldkirch közelében volt. A földmozgás az ausztriai Voralbergben és Tirolban is több embert felriasztott álmából.

Az osztrák földrengéstani intézet a térségben szokatlanul erősnek nevezte a Richter-skálán 5,5 erősségűnek mért földmozgást, amely a rengés fészkének körzetében kisebb-nagyobb károkat okozhat az épületekben. A természeti jelenség miatt segélykérő telefonok ezrei futottak be a rendőrségre nemcsak Németországban, de Svájcban és Franciaországban is, bár egyelőre csak kisebb anyagi károkat jelentettek. A 12 kilométeres mélységből feltörő földlökések több másodpercen át tartottak. "Sokan érzékeltek utórezgéseket is, részben morajlás formájában" - mondta a freiburgi rendőrség ügyeletese. "Szakadatlanul csöngenek a telefonok" - tette hozzá. Egyedül a freiburgi rendőrkapitányságra negyedórán belül 230 hívás érkezett.

A térségben hasonlóan erős, 5,4 erősségű földrengést utoljára 2003. február 22-én mértek, akkor a Vogézekben, Strasbourgtól nyugatra mozdult meg a föld.

Kisebb földrengés volt vasárnapra virradóra Észak-Olaszországban is, de a Belluno és Treviso között mért rezgéseknek - amelyek erőssége a Richter-skála szerint 3,3-es volt - csak kisebb pánik volt a következménye. A környező településeken sokan az utcákra rohantak, s az egész éjszakát kint töltötték a hideg idő ellenére. Károkról és sebesülésekről nincs tudomása az olasz polgári védelemnek. Az észak-olaszországi rengések minden jel szerint az utórezgései a tíz napja, november 24-én a Garda-tótól délre regisztrált földmozgásnak, amely hivatalos közlés szerint a Richter-skálán mérve 5,2-es fokozatú volt. Az olasz szakemberek szerint e körzetben az afrikai és az eurázsiai kontinens földrétegeinek torlódása okozta most is a földmozgást.

Földrengés rázta meg vasárnap Algéria földközi-tengeri partvidékét, 46 személy könnyebben megsérült. Az algériai földrengéstani intézet közlése szerint a Richter-skála szerint 4,7 erejű földlökések középpontja a Földközi-tenger partján fekvő Zemmúri-el-Bahri város körzetében, 50 kilométerre Algírtól volt. A térségben tavaly májusban pusztító fölrengésben 2300 ember vesztette életét. Zemmúri-el-Bahri a szeizmológiailag aktív Bumerdesz tartományban fekszik. A tartományban szerdán 5,7 erősségű földmozgások voltak, amelyekben mintegy száz lakos sérült meg könnyebben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK