Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szombaton határozottan elutasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Iránnal tárgyalt volna a NAÜ által szeptemberben közzétett jelentés tartalmáról. Amerikai kormányilletékesek azzal vádolják a főigazgatót, hogy iráni kérésre meghamisította jelentését.

"Soha nem terjesztjük be jelentéseinket egyes NAÜ-tagállamoknak, főként nem egy olyan országnak, amelyben ellenőrzés folyik" - jelentette ki a NAÜ főigazgatója. Baradei azokra a sajtóértesülésekre reagált, amelyek szerint állítólag Teherán kérésére kihagyott volna egyes részeket abból a jelentésből, amelyet szeptember 1-én kellett benyújtani a NAÜ kormányzótanácsának. "Ezek hitvány vádaskodások" - szögezte le Mohammed el-Baradei. "Nem szoktunk a jelentéseinkről tárgyalni. Az országok egyetlen bekezdéshez sem férhetnek hozzá a jelentés közzététele előtt" - tette hozzá.

Egy amerikai kormányilletékes szeptemberi tájékoztatása szerint a teheráni kérésre kihagyott részek a parcsini katonai létesítmény ellenőrzési kérelmét tartalmazták, illetve arról szóltak, hogy Irán kettős rendeltetésű anyagot, berilliumot is felhasznál. A NAÜ mindeddig nem tett eleget annak az amerikai óhajnak, hogy Iránt - amelyet Washington azzal gyanúsít, hogy atomfegyverkezési programot folytat -esetleges büntetőintézkedések bevezetése végett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé citálja.

Baradei határozottan elutasított minden, a pártatlanságát kétségbe vonó vádat. "Az arab, izraeli, amerikai, észak-koreai, iraki és iráni média mind engem bírál különböző okok miatt. Ez azt bizonyítja, hogy jól végezzük a dolgunkat" - jelentette ki. Közölte továbbá, hogy az ENSZ szakosított szervezete egyes technikai részletre vonatkozó információkéréstől eltekintve meg sem vitatta meg az iráni jelentést annak végleges formába öntése előtt.

Egy amerikai illetékes azt közölte, hogy a szeptemberi jelentéstervezet egy példányát a véglegesítés előtt eljuttatták az irániaknak, hogy ez utóbbiak módosításokat javasolhassanak. Ezt a kijelentést egy másik NAÜ-tagállam diplomatája is megerősítette, Baradei viszont "hitvány vádaskodásnak" nevezte.

A NAÜ 2003 februárja óta hét jelentést tett közzé az iráni atomprogramról.