Százmillió papírból készült madárral igyekszik megbékéltetni a thaiföldi kormány az ország déli részén kirobbant zavargások résztvevőit. A papírmadarakra békeüzeneteket írnak és a levegőből szórják le őket a villongó tartományokban. Aki megtalálja a miniszterelnök üzenetét, az jutalmat kap.

Közel százmillió origami-madár - ezzel próbálja megbékéltetni a thaiföldi kormány az ország déli részén kirobbant villongások résztvevőit - írja a BBC News. A papírmadarakat, melyekre békeüzeneteket írtak, katonai repülőkről szórják szét a muszlim többségű déli tartományok fölött, ahol az utóbbi időben kiújultak az évek óta tartó zavargások.

A békekampányt a thaiföldi miniszterelnök, Takszin Sinavatra vezeti, a hajtogatásban pedig bárki részt vehet. Az aláhulló papírmadarak gyűjtésére diákkörök szerveződtek. Aki megtalálja a miniszterelnök aláírásával ellátott origami-figurát, az ösztöndíjat kap. Az akció kritikusai szerint azonban a papírmadarak nem oldják meg az erőszak kitöréséhez vezető súlyos társadalmi problémákat.

Az ország déli részén jelentős muszlim kisebbség él. A zavargások azután újultak ki, hogy egy, a thai-maláj határ közelében tartott tüntetés után 80 muszlim tüntető megfulladt, mert a hatóságok összezsúfolták őket a katonai járművekbe. Az 1980-as évek közepe óta tartó vallási eredetű konfliktusokban csak idén több mint 500-an vesztették életüket.