Újra indul a kampány Ukrajnában

2004.12.05. 13:08

Vasárnaptól kampányolhatnak a médiában is az ukrán elnökválasztás december 26-ára kiírt, megismételt második fordulójában induló jelöltek. Viktor Juscsenko egy vasárnapi tévéinterjúban kijelentette: az ukrán választások tisztasága továbbra is veszélyben van, ezért szigorítani kell a választási törvényeket. Az ellenzéki jelölt kizárta az ország kettészakadásának és a polgárháború kitörésének lehetőségét.

Kezdetét vette Ukrajnában vasárnap az elnökválasztás megismétlésre ítélt második fordulójának kampánya. Két jelölt verseng: a kormányfő, Viktor Janukovics és Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt. Az ukrán legfelsőbb bíróság döntése értelmében vasárnaptól kampányolhatnak a jelöltek a médiában is.

A december 26-áig, a megismételt második fordulóig tartó választási kampányt Viktor Juscsenko kezdte, aki szombaton este Kijev központjában, a Függetlenség terén megjelent a november 22-e óta tüntető ellenzéki tömeg előtt. Juscsenko felszólította híveit, hogy rá szavazzanak. Egyben kijelentette, hogy a legerősebb hadsereget azok alkotják, akik a Függetlenség terén egybegyűltek. Juscsenko ígéretet tett arra, hogy vasárnap akciótervet hirdet a kampány időszakára.

Változatlanul komoly aggályok vannak a megismételt ukrán választások tisztaságával kapcsolatban, ezért a visszaéléseket akadályozó törvényekre van szükség még a második forduló megismétlése előtt - mondta vasárnap Viktor Juscsenko. A BBC televíziós adásának adott interjúban közölte: az ellenzék megpróbál olyan törvényjavaslatot elfogadtatni az ukrán parlamentben, amely megtiltaná, hogy a választók otthonukban szavazzanak, illetve másokat hatalmazzanak meg voksuk leadásával. A törvénytervezet emellett egyértelműen szabályozná a helyi választási bizottságok összetételét, garantálva, hogy mindkét oldal képviselői egyenlő számban legyenek jelen a testületekben - mondta.

Arra a kérdésre, hogy miképp tudná megakadályozni győzelme esetén a Viktor Janukovics miniszterelnököt támogató keleti országrész elszakadását, Juscsenko azt mondta: "teljesen hibás" nézet az, hogy Ukrajna nyugati és keleti részre tagozódik. Az országot sem földrajzi, sem nyelvi, sem vallási határok nem szabdalják fel. "A 25 választási körzetből 17-ben én nyertem ... ez Ukrajna egész történetében a legegyértelműbb elnökválasztási eredmény" - mondta az ellenzéki jelölt. A politikus spekulációnak nevezte, hogy Ukrajna elveszthetné szuverenitását vagy területi egységét és kizárta a polgárháború kitörésének veszélyét is.

Arra a kérdésre, hogy elnökké választása esetén mivel nyugtatná meg a győzelmét a hírek szerint fenntartásokkal kezelő orosz vezetést, Juscsenko azt mondta, hogy az ukrán elnök megválasztása "kizárólag a 48 millió ukránra tartozik". Hozzátette: felszólítja az ország szomszédait annak elismerésére, hogy ezt az ügyet csak az ukrán nép oldhatja meg, és annak véleményét tiszteletben kell tartani.

Az ukrán legfelsőbb bíróság pénteken nyilvánította érvénytelennek a november 21-i választás második fordulóját és semmisítette meg az eredményeket. A három százalékkal alulmaradt ellenzék különböző csalásokra hivatkozva kérte a választás második fordulójának megsemmisítését, így a bíróság döntésével Juscsenko hívei újabb győzelmet arattak Azután, hogy csütörtökön néhány kormánypárti képviselő átszavazásának köszönhetően az ukrán parlament elfogadta a Janukovics-kormány ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványt.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK