Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető kedd estére lekerült az Interpol nemzetközi bűnügyi rendőrségi szervezet világhálón ismertetett körözési listájáról, amelyre azt követően került fel, hogy az orosz igazságszolgáltatás elfogatóparancsot  adott ki ellene.

Julija Timosenko az 1990-es években férjével egy energiaimporttal foglalkozó vállalatot irányított, s ez szoros kapcsolatot tartott fenn Oroszországgal.

A moszkvai igazságszolgáltatás azzal vádolja Timosenkót, hogy férjével megvesztegetett magas rangú orosz katonai vezetőket. Őrizetbe vételét azután rendelték el, hogy - az Interpol honlapja szerint - a politikusnő az ősszel nem tett eleget az orosz hatóságok idézésének.

Az ukrán igazságszolgáltatás már évek óta eljárást folytat Timosenko ellen, aki 2001-ben hat hetet vizsgálati fogságban töltött. A volt miniszterelnök-helyettes asszony azon a véleményen van, hogy a korábbi államhatalom és Leonyid Kucsma távozó elnök áll a hatósági eljárás mögött.

Julija Timosenko Viktor Juscsenko mellett az ukrán ellenzék legismertebb vezetőjének számít. Megfigyelők szerint ha Juscsenko nyeri meg az ukrán elnökválasztás december 26-ra kitűzött második fordulóját, Timosenko pályázhat a legnagyobb eséllyel a miniszterelnöki posztra.