Nincs megállapodás Ukrajnában

2004.12.07. 7:07

Megállapodás nélkül ért véget kedd hajnalban az ukrán hatalom és az ellenzék között nemzetközi közvetítők részvételével tartott hatórás kerekasztal-tárgyalás. Nem született megállapodás sem az elnöki jogkör csökkentéséről, sem pedig az ellenzék követeléséről, hogy a távozó államfő menessze Viktor Janukovics kormányát.

Kedd hajnalban átfogó eredmény nélkül ért véget az ukrán hatalom és az ellenzék megbeszélése - jelentette be Leonyid Kucsma. A távozó ukrán elnök ugyanakkor beleegyezett a Központi Választási Bizottság tagjainak idő előtti menesztésébe és a választási törvény módosításába. Az ellenzék e két követelését az elnökválasztáskor elkövetett csalások indokolták.

Leonyid Kucsma, aki mellett a kijevi Mária-palotában ott állt Viktor Janukovics kormányfő, a hatalom elnökjelöltje és Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt, valamint a nemzetközi közvetítők, közölte: a bizottság új tagjaira vonatkozó javaslatot rövidesen benyújtja a parlamentnek. Megállapodtak abban is, hogy a tiszta választások biztosítása érdekében módosítani kell a választási törvényt - közölte Leonyid Kucsma.

Nem született megállapodás viszont sem a Leonyid Kucsma által szorgalmazott alkotmányreformról, azaz az elnöki jogkörnek a parlamenti és kormányfői jogosítványok megnövelésével történő csökkentéséről, sem pedig az ellenzék követeléséről, hogy a távozó államfő - a parlament által múlt héten megszavazott bizalmatlansági indítvány alapján - menessze Viktor Janukovics kormányát.

Viktor Juscsenko, akinek a támogatói az elnökválasztás november 21-i, második fordulója óta nagyszabású utcai megmozdulásokat tartanak Ukrajna-szerte és blokád alá vették az elnöki hivatal és a kormány épületet, arra a kérdésre, hogy elégedett-e a tárgyalás eredményével, távozáskor csak annyit mondott: "Igen". Az ellenzék azt ígérte, hogy feloldja az elnöki hivatal és a kormány blokádját, ha menesztik a választási bizottságot és elfogadják az elnökválasztásra vonatkozó törvény módosításait.
   
Aleksander Kwasniewski lengyel és Valdas Adamkus litván elnök, Borisz Grizlov, az orosz duma elnöke, Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője és Ján Kubis, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára tizenkét nap leforgása óta harmadszor utaztak Kijevbe, hogy segítsenek a belpolitikai válság megoldásában.

A legfelsőbb bíróság pénteki ítéletével választási csalások miatt érvénytelenítette a Központi Választási Bizottság döntését, amellyel Viktor Janukovics kormányfőt hirdette ki az elnökválasztás győztesének és elrendelte, hogy december 26-án ismételjék meg a második fordulót.

KAPCSOLÓDÓ CIKK