Visszautasítja Törökország Ciprus elismerését, ezzel azonban felvételét kockáztatja az Európai Unióba. A törökök szerint jogtalan az, hogy az EU feltételül szabta Ciprus elismerését a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. A törökök csak az 1974-es invázió után létrejött török beékelődést ismerik el államként a szigeten.

Törökország nem hajol meg semmilyen követelés előtt, amely Ciprus elismerését az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése feltételéül szabja - jelentette ki a török kormányfő szerdán megjelent lapnyilatkozatában.

Recep Tayyip Erdogan a Le Monde című francia napilapnak elmondta: az Európai Unió (EU) vezetőinek teljes jogú tagságot kell ajánlaniuk Törökországnak, világosan meg kell jelölniük a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját, s nem szabhatnak különleges feltételeket a török belépéshez.

"Nem, és igazságtalannak tartjuk, hogy ezt a kérdést nekünk szegezték, miután mindent megtettünk, hogy Cipruson békés megoldásra leljünk." - felelt arra a kérdésre, hogy Törökország hajlandó lenne-e elismerni Ciprust a csatlakozási tárgyalások megkezdése fejében, Erdogan török miniszterelnök. "Kizárólag az ENSZ kérhet bennünket arra, ismerjük el Ciprust, s ehhez semmi köze az EU-nak." - tette hozzá a miniszterelnök.

Ankara csak az 1974 óta megosztott szigetország északi részén létrejött török beékelődést ismeri el államként.