Az Európai Unió mintájára új szövetség alapjait rakta le 12 dél-amerikai ország. A perui Cuzcóban született megállapodás aláírói első lépésekként fokozatosan vámközösséget alakítanak ki, hosszú távon közös valuta, parlament és útlevél szerepel a tervekben. A kritikusok szerint nehéz lesz kialakítania szövetségek a zömében azonos exportcikkekkel rendelkező országok között, ráadásul két aláírónak még diplomáciai kapcsolata sincs egymással.

Politikai és gazdasági közösséget alapít 12 dél-amerikai állam, az Európai Unió mintájára. A Dél-Amerikai Nemzetközösség alapító nyilatkozatát 12 állam képviselője írta alá a perui Cuzcóban. Alejandro Toledo perui elnök szerint ezzel egy új állam született meg, amely egy napon majd közös valutával, parlamenttel és útlevéllel rendelkezik. A közösség kialakításának első lépéseiként fokozatosan eltörlik az egymás közötti vámokat.

Az aláírók remélik, a tömb ezzel a nagyobb súlyt szerez majd a nemzetközi kereskedelmi tárgyalásokon, és tagállamai jobb esélyekkel felelnek majd meg a globalizáció kihívásainak. Csakhogy addig még sok vitás kérdést kell megoldani. A tömb két korábban alakult kereskedelmi együttműködés összeolvadásával, illetve három ezeken kívül álló állam belépésével jött létre. Ezek a CAN (andoki közösség) és a Mercosur, valamint Chile, Suriname és Guyana. A CAN-t 35 évvel ezelőtt alapították, ám még mindig nem sikerült vámközösséget kialakítani tagjai között.

A kritikusok szerint az eddigi hasonló együttműködéseknek sem sikerült egységet kialakítaniuk, és ennek sincsenek erre esélyei. Ráadásul sok állam elsősorban csak saját hasznát nézi az együttműködésben. Több résztvevő államelnökökkel, mások azonban csupán küldöttekkel képviseltették magukat az alakuló ülésen, olyanok is voltak, akik még a dokumentum aláírása előtt távoztak a csúcstalálkozóról - írtja a BBC News.

További kérdéseket vet fel, hogy hogyan tudnak megállapodni egymással azok az államok, amelyeknek szinte ugyanazok a fő exportcikkeik. Brazília és Argentína között például jelenleg is többféle kereskedelmi vita folyik, Bolívia és Chile között pedig egyáltalán nincs diplomáciai kapcsolat.