Berlusconi megint megúszta

2004.12.10. 13:20

Több vádpontban felmentette Silvio Berlusconit, más ellene felhozott vádpontokban foglalt cselekményeket pedig elévültnek nyílvánított a milánói bíróság pénteken. Az olasz kormányfő ellen bírók megvesztegetése, illetve egy állami cég vitatott körülmények közöt történt megvásárlása miatt indult per még négy évvel ezelőtt. A mostani ítélet nem jogerős.

Részben felmentette Silvio Berlusconit, részben pedig elévültnek nyilvánította a neki felrótt bűncselekményeket a milánói bíróság pénteken. Az ítélet nem jogerős.

A milánói bíróság évek óta próbálta kideríteni, hogy miként kerülhetett a Fininvest (Berlusconi befektető holdingja), illetve a Barilla és a Ferrero által létrehozott csoport (Iar) kezébe az SME nevű állami élelmiszeripari vállalat. Az SME-t az IRI állami vagyonkezelő szuperholding a nyolcvanas években kínálta eladásra. Az ügy furcsasága az volt, hogy hiába állapodott meg az IRI előzőleg a Carlo De Benedetti által irányított Buitoni céggel arról, hogy a holding átengedi a Buitoninak az SME-ben fennálló részesedését, 497 milliárd líráért, az SME végül mégis Berlusconiék kezébe került. Ezzel az üggyel kapcsolatos vádpontokban különböző indokokkal felmentette a kormányfőt a bíróság.

A milánói ügyész emellett vádbeszédében azt állította: bizonyított, hogy Berlusconi megvesztegette a ügylet kapcsán akkor eljáró hatóságokat. Szerinte a Fininvest fizetési listáján szerepeltek Renato Squillante és Filippo Verde bírók is. A vád szerint egy 434 ezer dolláros svájci bankszámla kivonatai is bizonyítják a korrupciót. Ezt a vesztegetési ügyet elévültnek minősítette a milánói bíróság, ami azonban nem jelenti azt, hogy felmentették volna Berlusconit.

Az úgynevezett SME-per tárgyalási szakasza csütörtökön ért véget, az ítélethozatalra visszavonult Francesco Castellano vezető bíró és két társa közel 28 óra múltán, pénteken este hozta nyilvánosságra a döntést. Maga Berlusconi nem, csak ügyvédei voltak jelen a milánói törvényszék legnagyobb aulájában, nagy érdeklődés mellett megtartott ítélethirdetésen.

Az ügyész eredetileg nyolc év börtönt kért a miniszterelnökre, és azt, hogy tiltsák el a közhivatalok viselésétől. Az olasz miniszterelnök ügyvédei elsősorban arra építették föl a védelmet, hogy Olaszország nemzetközi megítélését igen rosszul érintené, ha a hivatalban lévő miniszterelnököt elítélnék. Ugyanakkor egyre többen szólítják fel lemondásra Berlusconit a per kimenetelétől függetlenül, szintén az ország nemzetközi megítélésére hivatkozva.

"Kitüntetést érdemelnék azért, mert kibírtam ezt a pert" - utalt Berlusconi pénteki nyilatkozatában arra, hogy az olasz jogrendszer sajátosságai miatt már negyedik éve tárgyalja az ügyét a milánói bíróság. Ez alatt az idő alatt Berlusconi csak háromszor jelent meg a bíróság előtt.

2003 nyarán az olasz parlament olyan törvényt fogadott el, amely immunitást biztosított a botrányhős miniszterelnöknek, később azonban egy bírósági ítélettel a törvényt hatályon kívül helyezték.

Nem ez volt azonban az első vesztegetés gyanúja miatt indított bírósági ügy, melynek Silvio Berlusconi volt a vádlottja. Korábban ugyancsak korrupcióval vádolták az Iberian-ügyben, illetve a Fininvest adóügyeiben is. Az egyik per az olasz legfelsőbb bíróságon ért véget, amely felmentette Berlusconit, míg a másik ügyben ugyancsak elévült a vád.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK