Az [origo] összeállítása bemutatja a csecsen válság elmúlt tíz évét. Az alig egymilliós ország ellen 1994 december 11-e óta két háborút vívott Oroszország. A csecsen lakosság tizede meghalt, ötöde pedig legalább egyszer már menekülni kényszerült. Oroszországot gyászba borító terrorista akciók sorozata volt a válasz: idén ősszel több száz gyereket öltek meg az egyik csecsen hadúr emberei Beszlanban, és a lefejezős videó ötletét is a csecsenektől vették az iraki felkelők. Összeállításunkban megszólal egy most is Csecsenföldön lévő magyar segítő, összefoglaljuk a háború és a merényletek történetét, a konfliktus előzményeit, és bemutatjuk a háború élő és halott főszereplőit.

A világ egyik legkegyetlenebb háborúja

"Voltam Boszniában a legszörnyűbb időszakban. Az meg sem közelítette ennek a háborúnak a borzalmait" - mondta 2000-ben Csecsenföldről hazatérve egy brit haditudósító. A csecsen háborúban mindkét fél rengeteg civilt ölt meg, és a béke továbbra is nagyon messze van. Olvassa el itt a háború történetét!

Minden nap bejövök Csecsenföldre

Czimre László minden reggel bemegy Csecsenföldre és alkonyat előtt visszatér orosz területre. Így is életveszélyes, hogy segélyakciók sorozatát szervezi évek óta, pedig az orosz hadseregtől bérelt testőrök kísérik mindenhová. Olvassa el itt Czimre Lászlóval készített interjúnkat!

Jelcintől Baszajevig

Jelcin indította az első háborút, miután az észtek által hősnek tartott Dudajev megalázta belügyi alakulatait. Dudajevet a telefonja miatt megölték, de az oroszok békére kényszerültek. A Magyarországot is megjárt Maszhadov és a moldovai hős Lebegy tábornok megegyeztek, de a terror rövidesen folytatódott. Baszajev fél lábát elvesztve is ezrek megölését szervezi, miközben egy volt rendőr, Alu Alhanov próbál otthon rendet tenni, Putyin utasításai szerint. Olvassa el itt, hogy kik a háború főszereplői!

Iskola, kórház, színház, vonat, lakás, repülő

A csecsen ellenállás merényletek tucatjait követte el orosz civilek ellen az elmúlt tíz évben. Ezrek haltak meg, mert célponttá vált a kórház, ahol ápolták őket, az iskola, ahol tanultak, a színház, ahol szórakoztak, a repülő, a vonat és a metró amin utaztak, vagy a lakás, ahol otthon voltak. Olvassa el itt összeállításunkat a merényletekről!