Magyarország hetvenhét tankot ad Iraknak

2004.12.11. 12:29

Magyarország hetvenhét darab T-72-es típusú harckocsit ad át az alakuló iraki demokratikus hadseregnek - mondta Gyurcsány Ferenc, miután Bagdadban találkozott David Petraeus amerikai tábornokkal, a munkáját jövőre megkezdő NATO-kiképzőközpont leendő parancsnokával. A miniszterelnök az Irakban szolgáló magyar katonáknak ígéretet tett arra, hogy a karácsonyt már otthon töltik.

 

Gyurcsány Ferenc közölte: a tankok szállítása NATO-, illetve egyéb források segítségével valósul meg. Magyarország a jövő nyártól 150 fős kontingenssel vesz majd részt a NATO iraki kiképzési missziójában, mondta a miniszterelnök. A 150 fős kontingens nem csak őrzés-védelemmel foglalkozhat majd, ugyanis az amerikai tábornok azt kérte, hogy a magyar honvédség küldjön kiképzőket is a programhoz, valamint a törzsvezetésben is vegyenek részt magyar katonák.

Négymillió lőszert is adunk a tankok mellé

A miniszterelnök arról is tájékoztatta Petraeus tábornokot, hogy Magyarország négymillió, a magyar honvédség által már nem használt lőszert ad át az iraki hadseregnek. Gyurcsány Ferenc közölte: politikai értelemben ez a döntés nagyon jó visszhangot váltott ki, ugyanis ez az egyik legjelentősebb ilyen természetű hozzájárulás a NATO keretein belül.

Az Irakban szolgáló magyar katonák a karácsonyt már otthon töltik, az ünnepek előtt egy-két nappal hazaérkeznek - mondta Gyurcsány Ferenc azután, hogy félnapos villámlátogatása végén bejárta a Hillában állomásozó magyar alakulat táborhelyét. A kormányfő a hillai tábor parancsnoki sátra és a Honvédelmi Minisztérium budapesti épülete között létesített műholdas videokonferencián beszélt erről. Gyurcsány megjegyezte azt is, hogy az Irakba csapatokat küldött 17 NATO-országból Magyarország az egyetlen, amelynek katonái elhagyják az országot a január végére kiírt választások előtt.

A miniszterelnök Bagdadban találkozott George Casey tábornokkal, a koalíciós erők amerikai főparancsnokával és a lengyel hadosztály parancsnokával is, akikkel a magyar szállítókontingens kivonulásának körülményeiről tárgyalt. A tankok átadásával jelentős összegeket takarít meg a honvédség, ugyanis ezeket az eszközöket már kivonták a hadrendből, őrzésük és majdani megsemmisítésük sok pénzbe kerülne, mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.

Gyurcsány Ferenc és kísérete szombat reggel érkezett Bagdadba, ahonnan az eredeti tervek szerint azonnal indult volna a magyarok hillai táborába. A rossz időjárási körülmények miatt a helikopterek csak később tudnak felszállni, így a miniszterelnöknek a várakozás ideje alatt volt alkalma a katonai vezetőkkel való tárgyalásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK