Tajvanon megkezdődtek a parlamenti választások

2004.12.11. 2:50

Parlamenti választások kezdődtek szombaton Tajvanon, amelyek tétje, hogy sikerül-e a függetlenségpárti Csen Suj-pien államfő pártjának megszereznie a többséget a szigetország törvényhozásában.

A 13 390 szavazókörben 16,5 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak az urnákhoz. Megfigyelők 65 százalékot meghaladó részvételi arányra számítanak. A 176 egyéni választókerületben 386 jelölt indul, közöttük 116 független. A fennmaradó 49 helyet arányos szavazási rendszerben osztják el.

Csen Demokratikus Haladó Pártja (DPP) azt reméli, hogy sikerül elhódítania a parlamenti többséget a pekingi vezetéssel szemben békülékenyebb magatartást tanúsító, a Kínai Nemzeti Párt vezette ellenzéki pártszövetségtől, amely a képviselői helyek 51 százalékával rendelkezik a jelenlegi törvényhozásban.

A függetlenségpárti szólamok uralta választási kampányuk után a tajvani elnök hívei arra számítanak, hogy sikerül 113 fős abszolút többséget elérniük a 225 fős parlamentben.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 9.00 órakor zárnak, a központi választási bizottság kora délutánra ígérte az eredmény közzétételét.