A közelgő iraki olasz csapatkivonások kapcsán fontolóra kellene venni, hogy e rendfenntartó erőket Nápolyba vezényeljék, hiszen Bagdad nyugodtabb helynek tűnik az olasz kikötővárosnál - jelentette ki egy olasz miniszter. A politikus szerint az olasz állam jelenleg nem képes hatékonyan felvenni a harcot a maffiával és megfékezni az erőszakhullámot, amely mind több ártatlan halálát okozza.

A Po folyó völgyének nagyobb önállóságáért küzdő Északi Liga vezető politikusa, Roberto Calderoli, az intézményi reformok és a közigazgatás decentralizálásának minisztere, a Nápolyban dúló maffiaháborúra utalt kijelentésével, örömét fejezve ki, hogy az olasz hatóságoknak sikerült lefogniuk egy Leccóban elkövetett brutális gyilkosság gyanúsítottjait. A leccói benzinkutast valósággal kivégezték, s az Északi Liga egyenesen vérdíjat tűzött ki, majd a pénzt - a törvényességi kifogások miatt - végül is a nyomravezetőnek ajánlotta fel.
 
Calderoli aggodalmát hangoztatta a Nápolyban dúló maffiaháború kapcsán - a helyi maffia, a camorra belviszályának szombaton négy halottja volt, miután két sebesült a kórházban vasárnap belehalt lőtt sebeibe -, s úgy vélekedett, "ha a dolgok így mennek továbbra is", akkor jó lenne az Irakból kivont olasz rendfenntartó erőket a camorra városába vezényelni a gyilkosságsorozat megfékezésére.

Megállapítása szerint az olasz állam jelenleg sajnálatos módon nem képes hatékonyan felvenni a harcot a maffiával és megfékezni az erőszakhullámot, amely mind több ártatlan halálát okozza. Az olasz miniszter szerint a közelgő iraki csapatkivonás után érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy az olasz hadsereg egységeit az olasz kikötővárosba vezényeljék át, "mivel Bagdad nyugodt városnak tűnik Nápolyhoz képest".