Felfüggeszti Darfúr segélyezését az ENSZ

2004.12.13. 23:58

Az ENSZ felfüggesztette darfúri segélyakcióját, mert a nyugat-szudáni válságövezetben megölték egy segélyszervezet két munkatársát. A világszervezet nem közölte, hogy kik voltak a támadók. Az ENSZ mintegy kétmillió rászorulón próbál segíteni Darfúrban, akiket éhínség, betegség és a helyi milíciák fenyegetnek. Idén március óta legkevesebb hetvenezer ember esett áldozatául a Darfúrban tomboló erőszaknak és az éhínségnek.

Az ENSZ bizonytalan időre felfüggeszti a Darfúr tartományban zajló segélyakcióját, mert vasárnap megöltek két helyi segélyszoltálati munkatársat. A hétfői bejelentés nem részletezi, kik voltak a támadók, akik végeztek a világszervezettel Darfúrban szorosan együttműködő brit, Mentsük Meg a Gyermekeket nevű szervezet két szudáni alkalmazottjával.

 Az ENSZ a szudáni tartományban mintegy 2 millió rászorulton próbál segíteni, akiket éhség, betegség fenyeget, s állandóan ki vannak téve a helyi lázadó csoportok, a kormányhadsereg és a vele szövetséges arab miliciák támadásainak. Darfúrban nemzetközi szervezetek megállapítása szerint a világ legnagyobb méretű, emberek tömegének pusztulásával járó válsága tombol.

Nincs pontos adat, csak becslések arról, hogy hányan haltak már meg az évek óta tartó katasztrófahelyzetben, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 70 ezerre teszi az ez év márciusa óta megöltek, illetve éhen pusztultak számát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK