Nastase vesztett a román elnökválasztáson

2004.12.13. 10:03

Traian Basescu bukaresti polgármester nyerte meg a romániai elnökválasztás második fordulóját. Az ellenzéki és Adrian Nastase kormánypárti elnökjelölt között 3,5 százalékos a különbség az előbbi javára a szavazatok 92,15 százalékának összeszámlálása után. Nastase elismerte a vereségét.

Traian Basescu bukaresti polgármester, az ellenzéki liberális-demokrata szövetség (D.A.) jelöltje nyerte a romániai elnökválasztásokat. Basescu a szavazatok 92,15 százalékának összeszámlálása után a voksok 51,75 százalékát szerezte meg a második fordulóban - jelentette a román Központi Választási Iroda (BEC) hétfőn.

Ellenfele, Adrian Nastase, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Román Humanista Párt (PUR) által alkotott választási szövetség jelöltje - akit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is támogatott - a szavazatok 48,25 százalékát kapta. 

Adrian Nastase kedden elismerte, hogy szoros versenyben vereséget szenvedett az előző napi elnökválasztáson. "Az eredmények azt mutatják, hogy Traian Basescu Románia új államfője" - mondta Nastase a román televízióban.

A román központi választási hatóság bejelentése után a Traian Basescu mögött álló D.A. szövetség párhuzamos szavazatszámlálása - amelyet eddig a 17 ezer 411 szavazókörzet 92,3 százalékában végeztek el - szerint a 9 millió 476 ezer 345   érvényes voks 51,55 százalékát kapta Basescu, míg 48,45 százalékát Nastase. Számokkal kifejezve 4 885 223-an szavaztak Basescura, 4 591 122-en pedig Nastaséra, vagyis a szavazatkülönbség kevesebb mint 300 ezer. A vasárnap esti exit-pollok is azt mutatták, hogy a két jelölt között nagyon alacsony lesz a különbség.

A párhuzamos számlálás már befejeződött Bukarestben és tizenhárom megyében. A többi huszonkilenc megyében a voksok több mint nyolcvan százalékát számolták össze. A győztesnek bizonyult politikai tömörülés adatai szerint Basescu Erdélyben és Bukarestben, Nastase pedig a moldvai, a munténiai (havasalföldi) és az olténiai megyék többségében diadalmaskodott. 

Basescu körülbelül 30 százalékos előnnyel nyert Brassó, Szeben és Temes megyében, valamint a fővárosban. Több mint 22 százalékos előnyre tett szert a tengerparti Konstanca megyében, továbbá Fehér és Arad megyében, míg  15 százaléknyival előzte meg Nastasét Bihar, Krassó-Szörény, Kolozs, Prahova és Tulcea megyében. Adrian Nastase a legnagyobb fölényre Hargita megyében tett szert Basescuval szemben, ahol több mint 54 százalékos különbséggel verte meg ellenfelét.

Az új elnök Ion Iliescut válthatja, aki a romániai rendszerváltás 15 évéből 11 évig töltötte be ezt a posztot.

A győztesnek döntő szava lesz abban, hogy milyen kormánykoalíció alakul Romániában, és annak milyen parlamenti többséget sikerül összehoznia. A két héttel ezelőtti parlamenti választáson Nastase pártja kis többséggel győzni tudott ugyan, de egyedül képtelen lenne kormányt alakítani. Ezért megfelelő koalíciók kötésével elvileg mindkét nagy pártnak esélye lehet arra, hogy a következő négy évben vezesse Romániát. A kormányfőt pedig a most megválasztott elnök nevezheti ki.

Vasárnap, a szavazás után a novemberi ukrajnai eseményekhez hasonlóan ellenzéki tüntetés kezdődött Bukarestben az Egyetem téren, ahol több száz Basescu-hívő gyűlt össze. A narancsszínű transzparenseket - akárcsak az ukrán ellenzék - lobogtató tömegből többen közölték, egyértelmű, hogy Basescu nyert, de ha mégsem ez derül ki az eredményekből, akkor követik az ukrajnai példát, ahol a választási csalások miatt nagyarányú ellenzéki megmozdulásokat szerveztek.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK