A Humanista Párté a főszerep Romániában

2004.12.14. 15:14

A Román Humanista Párton (PUR) múlik, milyen kormány alakul Romániában. A kormányalakításhoz ugyanis szükség van az ő és az RMDSZ támogatására. A humanisták a héten döntenek arról, támogatnának-e egy Traian Basescu új román elnök pártszövetsége által vezetett kabinetet vagy megmaradnak választási szövetségesük, Adrian Nastase pártja mellett. Az ugyancsak Nastase pártjával szövetségben induló RMDSZ a PUR döntésétől teszi függővé, ki mellé áll.

Fotó: EPA
Hatvan napja van dönteni

A Román Humanista Párton (PUR) múlik, hogy melyik pártszövetség kormányfőjelöltjét kéri fel a vasárnapi elnökválasztáson győztes Traian Basescu kormányalakításra. Románia új elnöke jelenleg a liberális-demokrata D. A. szövetség köré tömörülő parlamenti többségben gondolkodik, ám ahhoz, hogy az ő pártszövetségének jelöltje alakíthasson kormányt, szüksége van a PUR,  a Romániai Magyarok Demokrata Szövetségének (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségi képviselők támogatására.

Basescu pártszövetsége jelenleg 112 képviselővel és 49 szenátorral, a PUR és az RMDSZ pedig egyaránt 22-22 képviselővel és 10-10 szenátorral rendelkezik, míg összesen 18 nemzeti kisebbségi képviselő van a törvényhozásban. A 332 tagú képviselőház és a 137 tagú szenátus együttes ülésén 234 plusz 1 szavazat szükséges a kormány megszavazásához. Ha sikerül az említettekkel koalícióra lépni, akkor az új román elnök várhatóan pártszövetsége egyik tagjának, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) megbízott elnökét, Calin Popescu Tariceanut kéri fel kormányalakításra. A Tariceanu-kabinet a fentiek értelmében mindenütt többségre - az együttes ülésen 243, a képviselőházban 174, illetve a szenátusban 69 szavazatra számíthat.

Persze van más forgatókönyv is. Ha nem sikerül megszerezni a humanisták vagy a magyarok támogatását, és azok megmaradnak választási szövetségesük, a szociáldemokraták (PSD) mellett, Basescu várhatóan az elnökválasztás vesztese, Adrian Nastase nevével fémjelzett PSD miniszterelnök-jelöltjét, Mircea Geoanát kéri fel kormányalakításra. Az esetleges Geoana-kormány az RMDSZ-szel, a PUR-ral és a nemzeti kisebbségekkel összesen 239 szavazattal rendelkezhet majd az együttes ülésen, tehát itt, illetve a képviselőházban is meglesz a többsége, ám a szenátusban kisebbségbe szorul.

A kormányalakítás kulcsa most a PUR kezében van. A párt vezetői ezen a héten döntenek arról, hogy választási szövetségesük, a PSD mellé állnak, vagy a Basescu-féle pártszövetséget támogatják. Az RMDSZ ugyancsak hétfőn azt közölte, hogy megvárják, hogyan dönt a PUR, és annak megfelelően állnak egyik vagy másik fél mellé.

Traian Basescunak hatvan nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy biztosítsa valamilyen kormánykoalíció létrejöttét, máskülönben előrehozott választásokat lesz kénytelen kiírni. Elemzők szerint az előrehozott választások komoly hátrányokkal járhatnának az integráció küszöbén álló országban, ráadásul sokak szerint egy új választás sem változtatna az erőviszonyokon.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK