Helmut Kohl német kancellár szerint az Európai Unió nem lesz képes arra, hogy Törökországot is felvegye tagállamai sorába. Kohl úgy véli, hogy az unió Románia és Bulgári felvételével eléri kiterjedésének maximumát. Kohl a Frankfurter Algemeine Zeitungnak nyilatkozva kifejtette: tisztességtelennek tartja a törökök hitegetését. Az EU állam és kormányfői a héten döntik el, hogy mikor kezdődjenek meg a csatléakozási tárgyalások Törökországgal.

Helmut Kohl volt német kancellár szerint az Európai Unió Románia, Bulgária  és még néhány balkáni ország felvétele után eléri kiterjedésének határait, "az unió többet nem bír el". Kohl, aki 16 évig volt a szövetségi köztársaság, majd az egyesült Németország kancellárja, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai számában megjelenő interjújában kétkedéssel nyilatkozott Törökország teljes körű EU-tagságáról. Szerinte Törökország nem tudja majd teljesíteni a teljes körű tagság eléréséhez szükséges kritériumokat.

Kohl, akinek török menye van, tisztességtelenséggel vádolta mindazokat, akik belépéssel kecsegtetik Törökországot, jól tudván: ígéreteiket nem kell betartatniuk, mivel 10-15 év múlva valószínűleg már nem lesznek hivatalban. A volt kancellár szerint ezek a politikusok azt is tudják, hogy népeik nem mondanak majd igent a török belépésre. Vonatkozik ez például Jacques Chirac francia államfőre.

A kereszténydemokrata politikus úgy vélekedett, hogy utóda, Gerhard Schröder szociáldemokrata kancellár mindenekelőtt választásokat akar nyerni, s Törökország felvételének támogatásával a Németországban élő, választásra jogosult törökök rokonszenvét akarja megszerezni. Az Európai Unió állam- és kormányfőinek ezen a héten kell dönteniük arról, hogy kezdődjenek-e tárgyalások Törökország EU-tagságáról, s mikor.