Az Európai Parlament (EP) szerdai ülésén a képviselők többsége támogatta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Törökországgal. A képviselők döntöttek arról is, hogy teljes jogú tagságot ajánlanak Törökországnak. Az EP döntése nem kötelező érvényű. A török és a horvát csatlakozás megindításáról az EU állam- és kormányfőinek csütörtökön és pénteken megrendezendő csúcstalálkozóján döntenek majd.

Támogatta az Európai Parlament (EP) szerdai ülésén, hogy a teljes jogú tagságot kínáljon fel az EU a belépésre pályázó Törökországnak. Az EP nagy többséggel szavazta le a német és francia konzervatív képviselők indítványát, miszerint Törökország csak "privilegizált partnerségi" státust kapjon. A képviselők arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy "indokolatlan késedelem nélkül" kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ankarával.

A szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek bírálták, hogy a konzervatívok kezdeményezésére titokban tartották meg a szavazást a török csatlakozás kérdésében. (A titkos szavazás elrendeléséhez a 732 képviselő egyötödének beleegyezése szükséges.) A liberálisok frakcióvezetője, Graham Watson gyávasággal vádolta a titkos szavazás kezdeményezőit. Az Európai Parlament állásfoglalása nem kötelező érvényű. Az EU állam- és kormányfői csütörtöki, pénteki tanácskozásukon döntenek a török csatlakozási tárgyalások megkezdéséről.

Az EP ülésén 407 igen és 262 nem szavazat mellett a képviselők támogatták a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Figyelmeztettek ugyanakkor arra a lehetőségre, hogy az EU bármikor megszakíthatja a tárgyalásokat, ha úgy tűnik, Törökország megtorpan a reformokban.

Az EU tagállamok vezetőinek csütörtöki és pénteki csúcstalálkozóján a török kérdés mellett arról is döntenek, hogy Horvátországgal megkezdjék-e a tárgyalásokat. Törökország esetében a legfontosabb kérdés, hogy mikor induljanak meg a tárgyalások és, hogy lehetőséget biztosítsanak-e a csatlakozási folyamat leállítására. Horvátországgal várhatóan jövő tavasszal indulnak a tárgyalások. A horvát csatlakozását azonban befolyásolhatja, hogy Zágráb milyen mértékig működik együtt a volt Jugoszlávia területen elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszékkel.