Visszautasította a román kitüntetést a Nobel-díjas Wiesel

2004.12.15. 23:56

Elie Wiesel Nobel békedíjas író visszautasította a legmagasabb román kitüntetést arra hivatkozva, hogy azt az antiszemita nézeteiről ismert Corneliu Vadim Tudor is megkapta. Wiesel döntését azonnal közölte Ion Iliescu román államfővel. Iliescu hivatali ideje lejártával kitüntetett ötven "személyiséget", köztük Tudort is. Iliescu a múlt hónapban ismerte el a román állam felelősségét kétszázezer romániai zsidó kiirtásáért  a második világháborúban.

Elie Wiesel Nobel-békedíjas író visszautasította a legmagasabb romániai kitüntetést, mert Ion Iliescu leköszönő román államfő Corneliu Vadim Tudort, a többek között antiszemita kijelentéseiről és a holokauszt tagadásáról elhíresült szélsőjobboldali román politikust is kitüntette ezzel.

Wiesel döntését azonnal közölte Iliescuval. "Szomorúsággal és csalódottsággal értesültem arról, hogy az az ember, aki elhatározta a Romániai Nemzetközi Holokausztbizottság létrehozását, kitüntetett egy olyan személyt is, akinek gyűlölködő nézetei ellentétben állnak (a kitüntető) emelkedett ideáljaival" - írta levelében Wiesel.

Iliescu hivatali ideje lejárta alkalmából szerdán kitüntetett mintegy ötven "személyiséget", köztük a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt (PRM) vezetőjét, Corneliu Vadim Tudort. Miután a sajtót nem értesítették előre a kitüntetési ünnepségről, nem tudósított róla. Az államfő kedd este egy külföldi újságíróknak adott vacsorán csak annyit közölt, hogy aláírta a parlament által kitüntetésre javasoltak névsorát.

Corneliu Vadim Tudor, a PRM vezetője a róla kialakult kép szépítése érdekében néhány hónap óta- egyelőre nem sok sikerrel - azt hangoztatja, hogy "meggyőződéses barátja a zsidóknak".

Iliescu tavaly októberben bízott meg egy nemzetközi történészbizottságot a romániai holokauszt vizsgálatával, és ennek vezetésére Elie Wieselt kérte föl. Ezt megelőzően ugyanis nemzetközi felháborodást váltott ki egy kijelentésével, amelyben kisebbíteni igyekezett a zsidó népirtás súlyát. A múlt hónapban a bizottság tagjait fogadva kijelentette: "az állam nevében elismeri a felelősséget" több mint 200 ezer romániai születésű zsidónak a II. világháború idején történt kiirtásáért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK