Nem volt robbanószer az athéni busz elrablóinál. A két albán bandita csak azért fenyegetőzött a 26 utassal teli jármű felrobbantásával, hogy megkapják a követelt egymillió eurót. A túszejtőknek azonban egyik követelését sem teljesítették a hatóságok, a túszok kiszabadulását azonban szerda éjfélre így is elérték.  

Fotó: EPA
Végül az összes túszt elengedték

Nem volt robbanószer annál a két férfinál, aki szerdán elfoglalt egy görög távolsági buszt, és a felrobbantásával fenyegetőzött. Erről Jeórjiosz Angelakosz, a görög rendőrség főnöke számolt be csütörtökön. A túszejtőkről kiderült, hogy albánok, és hat-hét éve élnek Görögországban. Az akcióval kizárólag a pénzszerzés volt a céljuk - 1 millió eurót követeltek -, és Albániába akartak távozni a busszal. Azt, hogy oroszok, és Oroszországba akarnak repülni, csak megtévesztésül mondták, a busz felrobbantásával pedig azért fenyegetőztek, hogy kicsikarják követelésük teljesítését.

A két banditát - Gaz Resulit és Leonard Muratit - a rendőrség őrizetbe vette, miután kidobták a buszból fegyvereiket - két vadászpuskát -, és tartóra tett kézzel leszálltak a járműről.

A két férfi összesen 26 utast ejtett túszul szerda reggel hatkor, amikor elfoglalták a Marathónból Athénba tartó távolsági buszt. A buszvezetőnek egy utasnak és a kalauznak sikerült még a támadás elején megszöknie, ezért nem tudtak tovább menni a busszal. A két albán a nap folyamán hiába követelt egy másik sofőrt, és egymillió eurót, a rendőrség túsztárgyalói a követelések teljesítése nélkül vették rá őket, hogy elengedjék foglyaikat. Az első öt túszt dél körül engedték el, majd a szerdai este folyamán fokozatosan az összes túszt átadták. Az utolsó hat utas nem sokkal éjfél szabadult ki, majd a banditák is leszálltak a buszról.

Görögországban utoljára öt évvel ezelőtt történt hasonló eset, abban az évben kétszer is hatalmukba kerítettek autóbuszt albán fegyveresek. A rendőrök mindkét esetben végeztek a támadókkal, azonban az egyik buszon egy utas is meghalt.

[origo]/MTI