Horvátország 2005 áprilisában megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, feltéve, ha beigazolódik, hogy Zágráb teljes mértékben együttműködik a jugoszláviai háborús bűnökkel foglalkozó hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Ez a brüsszeli EU-csúcsértekezlet záródokumentum-tervezetéből derült ki, amelyet pénteken délelőtt, órákkal a hivatalos elfogadás előtt, szivárogtattak ki Brüsszelben.

A dokumentum nem részletezi, hogy az Európai Unió milyen módon dönt majd a "teljes együttműködés" tényéről. Az EU-tagországok ugyanakkor továbbra is követelik, hogy a hatóságok fogják el és adják át Hágának az utolsó, még bujkáló, háborús bűnökkel gyanúsított horvát katonai parancsnokot, Ante Gotovina tábornokot. Egy ilyen lépés előmozdítaná a dilemma megoldását. A horvát kormány ugyan azt állítja, hogy Gotovina nincs az országban, de ezt sem, a nyugati kormányok, sem a hágai törvényszék főügyésze, Carla del Ponte nem hiszi el.   

Horvátország eredetileg azt szerette volna, ha az EU-csúcs feltételek nélkül beleegyezik a csatlakozási tárgyalások megkezdésébe, így ez a megfogalmazás kudarc Zágráb számára. De kudarc az EU legerősebb pártszövetsége, az Európai Néppárt (EPP) számára is: csütörtökön, a csúcs kezdése előtt ugyanis Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke azt nyilatkozta újságíróknak, hogy az ő előterjesztésére az EPP vezetősége nem fogadta el azt az álláspontot, miszerint Zágráb nem működik együtt eléggé a hágai törvényszékkel, s a csúcson résztvevő, az EPP-hez tartozó kormányfők ezt fogják képviselni.

Horvátország - amely 2003 februárjában nyújtotta be hivatalosan is tagsági kérelmét - korábban abban reménykedett, hogy behozhatja Romániát és Bulgáriát, azaz 2007-ben már szintén az EU tagjává válhat, ám brüsszeli források szerint 2009 reálisabb dátumnak tűnik.

Bulgária, Románia

Az EU-csúcs záróközlemény-tervezetéből az is kiderül, hogy Bulgáriával és Romániával - amelyek már befejezték tárgyalásaikat - az eredeti terveknek megfelelően 2005 áprilisában aláírják a csatlakozási szerződést. A dokumentum ugyanakkor figyelmeztet: mindkét ország esetében szigorúan ellenőrizni fogják a vállalt kötelezettségek betartását, például az igazságügyi reform menetét, a határellenőrzés hatékonyságát, a korrupció elleni küzdelmet, és - ami Magyarország számára különösen fontos - a környezetvédelmi előírások tiszteletben tartását. A tárgyalások folyamán mindkét ország beleegyezett, hogy az EU egy évvel - 2007 január helyett 2008 januárjára - halaszthatja belépésüket, ha a reformok terén jelentős problémákat tapasztal.

[origo]/MTI