Elítélte a vajdasági incidenseket a szerb törvényhozás és az Európai Parlament vegyes bizottsága. A szerb képviselők elismerték, hogy történtek incidensek magyarok és más kisebbségek ellen, véleményük szerint azonban egyes eseteket belpolitikai okokból felnagyítottak.

A vajdasági kisebbségek elleni incidensek elítélendők és fel kell lépni ellenük - állapította meg csütörtökön Strasbourgban a szerbia-montenegrói és az Európai Parlament vegyes bizottsága. A találkozón az EP-képviselők között részt vett Becsey Zsolt (Fidesz-MPSZ) és Hegyi Gyula (MSZP), akik a január végén Vajdaságba induló tényfeltáró EP-küldöttségnek is tagjai. A vendégek oldaláról jelen volt a szövetségi parlament egy magyar képviselője, Takács István is.

A szerb képviselők elismerték, hogy a Vajdaságban történtek elszórt incidensek magyarok és más kisebbségiek ellen. Véleményük szerint egyes esetek eleve nem voltak súlyosak, néhányat pedig feltehetően belpolitikai okokból, a választások előtt felnagyítottak. A szerb képviselők bírálták az Európai Parlamentet is, amely megítélésük szerint eltúlozta a történtek jelentőségét. Megállapodtak abban, hogy a tényfeltáró küldöttség munkájának befejezése után visszatérnek a Vajdaság kérdésére.

Jelen volt a találkozó egy részén Josep Borrell Fontelles, az Európai Parlament elnöke is. Borell elmondta: az unió hamarosan körbeveszi Szerbia-Montenegrót, amelynek szintén lehetősége van arra, hogy demokratikus fejlődést mutatva közeledjen az uniós tagság felé. Kiemelte a stabilizációs folyamat fontosságát Belgrád szempontjából, és annak kihasználására ösztönözte a szerb parlamentet.