Berlusconi gépén repült Rómába Gyurcsány

2004.12.17. 21:59

Vatikáni látogatásra érkezett pénteken Rómába Gyurcsány Ferenc. A magyar miniszterelnök Silvio Berlusconi olasz kormányfő gépén repült Brüsszelből Rómába. Gyurcsány Ferencet szombat délelőtt  fogadja a pápa.

Vatikáni látogatásra Rómába érkezett pénteken este Brüsszelből Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő, akit szombaton fogad II. János Pál pápa. A magyar politikus a brüsszeli EU-csúcs elhúzódása miatt a korábbi tervekkel ellentétben nem menetrend szerinti járattal, hanem Silvio Berlusconi különgépén, az olasz kormányfővel együtt érkezett a Róma Ciampino katonai repülőterére.

Gyurcsány Ferencet szombaton délelőtt 11 órakor fogadja magánkönyvtárában a katolikus egyházfő. A négyszemközti megbeszélést követően a vatikáni protokollszabályok szerint bemutatják a pápának  a kormányfő feleségét, Dobrev Klárát, továbbá a magyar delegáció tagjait, köztük Somogyi Ferenc külügyminisztert és Hiller Istvánt, kulturális minisztert. A pápai kihallgatást követően a magyar miniszterelnök Angelo Sodano bíborossal, a vatikáni államtitkárral tanácskozik.

Magyar kormányfő legutóbb 2002. július 4-én járt a Vatikánban, Medgyessy Péter személyében. A pápa pedig legutóbb 1996-ban tett látogatást Magyarországon.