Traian Basescu elnök pártszövetségével tárgyal a romániai kormányalakításról az RMDSZ. A párt belső parlamentje nyilatkozatban bízta meg ezzel Markó Béla elnököt szombaton. Markó a gyűlés előtti felszólalásában is amellett érvelt, hogy az új román elnök liberális pártszövetségével szövetkezzen a romániai magyar párt. Basescu nyilatkozatban üdvölzöte a magyarok szándákát.

Folytatni kell a tárgyalásokat a román liberális-demokrata D.A. pártszövetséggel egy közös kormánykoalíció kialakításáról - ezzel bízta meg Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét szombaton Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT).

 A szövetség belső parlamentjének is nevezett testület nyilatkozata szerint az RMDSZ célja az integrációs folyamat felgyorsítása, az egész romániai társadalom jóléte, a feszültségmentes román-magyar viszony, az erdélyi magyarság helyzetének további rendezése. Ennek politikai stabilitásra, többségi kormányzásra és megfelelő kormányprogramra van szükség. A testület leszögezte: az RMDSZ semmiféle együttműködést nem fogad el a szélsőséges nacionalistákkal.

Korábban maga Markó javasolta a tárgyalásokat Basescuékkal az SZKT szombati ülésén. Az RMDSZ elnöke felszólalásában elnmondta, a romániai magyarság és Románia egésze szempontjából az a legfontosabb, hogy az országban stabil parlamenti többségen alapuló kormány jöjjön létre. A szövetség ugyanakkor nem tartja szerencsésnek a kohabitációt (társbérletet), vagyis azt a helyzetet, amelyben az államelnök és a kormánykoalíció más-más politikai oldalhoz tartozik. Ráadásul Basescu, Románia megválasztott elnöke és az őt jelölő D.A. szövetség még az előrehozott választások lehetőségét is vállalva eltökélt egy saját kormánytöbbség megalakításában.

Az RMDSZ ezért döntött úgy, még szerdán, hogy mégsem kötelezi el magát a PSD-vel, és nyitott marad a D.A. szövetséggel kialakítandó kormánytöbbség lehetősége előtt. Ezt a szándékot csak erősítette az a tény, hogy a PSD élére kerülni készülő, államfői posztjáról most leköszönő Ion Iliescu kegyelemben részesítette Miron Cozma bányászvezért, illetve azokat a személyeket, akik a múltban számos bűnt követtek el a demokrácia ellen - mondta Markó.

Az elnök szerint most az RMDSZ vezetői, parlamenti képviselői és szenátorai, a magyarság közéleti vezetői viselik a felelősséget azért, hogy miként alakul nemcsak a magyar közösség, hanem az egész román társadalom sora. Már csak azért is, mert a romániai magyarságnak is érdeke, hogy ne szenvedjen késedelmet Románia 2007-re tervezett EU-csatlakozása.

Az RMDSZ nem akar mindenáron kormányozni, csak ha olyan programot sikerül létrehozni majdani partnereivel, amely elősegíti a fő célok megvalósítását - jelentette ki. A kormányban való részvétel ugyanakkor Markó szerint a leghatékonyabb eszköz arra, hogy a magyarság sorsán változtatni tudjon.

Az RMDSZ eredetileg az Adrian Nastase távozó román kormányfő neve által fémjelzett Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve a vele szövetséges Román Humanista Párt (PUR) oldalán indult a romániai parlamenti választásokon. A szavazáson azonban egyik párt, illetve pártszövetség sem ért el akkora többséget, hogy egymaga kormányt alakíthasson. Az elnökválasztáson ugyanakkor az ellenzéki Traian Basescu nyert. Basescu a saját pártszövetségét szeretné kormányalakítással megbízni, de ehhez - mint korábban jelezte is - szüksége van az RMDSZ támogatására.