"Az EU meghódítója", "Az EU új csillaga" feliratú transzparensekkel fogadták szombat hajnalban az ankarai repülőtéren a Brüsszelből hazatérő Recep Tayyip Erdogant. A török miniszterelnök pénteken egyezett meg az unió képviselőivel a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. Ennek fontos feltétele volt, hogy a török kormányfő írásos kötelezettséget vállalt a Ciprusi Görög Köztársaság elismerésére.

Pénteken megegyeztek az Európai Unió vezetői Törkökországgal a török tagságot célzó tárgyalások megkezdéséről. Az Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia és Racap Tayyip Erdogan török miniszterelnök megkötötte az alkut arról, hogy hogyan lehet az EU-csúcs záróokmányába belefoglalni Ciprus török elismerését. Az Unió a Ciprusi Görög Köztársaság elismerését állította legfontosabb feladatul Törökország elé az uniós csatlakozáshoz.

A péntek délután létrejött egyezmény értelmében a "a török kormány megerősíti: még a csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt kész aláírni az ankarai megállapodás módosítását" mondat is szerepel majd az Európai Unió vezetőinek ez évi utolsó találkozóját lezáró dokumentumban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a török parlament kiterjeszti a társult tagi együttműködést a 2004-ben csatlakozott tíz új EU-tagállamra, köztük Ciprusra. Ez a lépés a Ciprusi Görög Köztársaság elismerésével egyenértékű lépés.

A sikeres tárgyalások után hazatérő török kormányfőt hősként fogadták az ankarai repülőtéren. A kormányzó Igazság és Haladás párt több mint kétezer támogatója "Az EU meghódítója", "Az EU új csillaga" feliratú transzparensekkel várta a politikust, aki arra bíztatta az ország lakosságát, hogy még keményebben dolgozzon jövő év október 3-ig (a csatlakozási tárgyalások megkezdéséig), és a tagság elnyerése érdekében ne takarékoskodjon erejével.

MTI/[origo]