A kormány szerb képviselői sorra válnak meg tisztségüktől tiltakozásul amiatt, hogy a nemzetközi közösség újabb szankciókat vezetett be Banja Luka ellen a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) való együttműködés hiánya miatt.

Szombaton először Mladen Ivanic külügyminiszter, a boszniai szerb Demokratikus Haladás Pártjának (PDP) elnöke jelentette be lemondását. A PDP vezető testülete úgy döntött, hogy Ivaniccsal együtt távozik a közös boszniai kormányból a többi pártfunkcionárius is: Branko Dokic közlekedési miniszter és Zoran Tesanovic, a közügyekkel foglalkozó minisztérium államtitkára. A szankciók miatt még pénteken lemondott Dragan Mikerevic boszniai szerb kormányfő.

Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja csütörtökön újabb szankciókat foganatosított a Bosznia szerb része (RS) ellen. Leváltott kilenc helyi rendőr- és határőrparancsnokot, illetve közigazgatási vezetőt, akik állítólag hágai szökevényeket bújtattak. Bejelentette, hogy jövőre megszűnik a két entitás védelmi minisztériuma, és egy irányítás alá helyezik a belügyi szerveket is. Washington emellett befagyasztotta a Banja Lukában kormányzó Szerb Demokrata Párt (SDS) vagyonát az Egyesült Államokban, és betiltotta az SDS, illetve koalíciós partnere, a PDP tisztségviselőinek belépését az országba, vagyis kitiltotta az országból a külügyminisztert.

Ashdown szombati nyilatkozatával tovább borzolta a kedélyeket. A Nezavisne Novine című napilapnak adott interjújában nem zárta ki, hogy felszámolja az RS-t. Úgy fogalmazott, hogy "semmit sem kizárt, és minden lehetséges", amennyiben Banja Luka nem működik együtt Hágával.

Banja Lukában és Belgrádban elemi felháborodást váltott ki a főmegbízott nyilatkozata, de Ashdown a BBC-nek adott vasárnapi interjúban már cáfolta, hogy fel akarja számolni a különálló szerb entitást, és hogy ilyet mondott volna. Úgy fogalmazott, hogy "az RS létét a daytoni megállapodás szavatolja", és ha folytatódik is a lemondási hullám, akkor se történik semmi, mert azért van ő Boszniában, hogy védelmezze a daytoni megállapodást és az RS-t is.

A belgrádi média szerint azonban Boszniában alkotmányos válság fenyeget. A Banja Luka-i ügyekben jártas belgrádi állami rádió vasárnap jelentette, hogy hétfőn a többi szerb kormánytag is kivonul a kabinetből, távoznak a szerbek a boszniai parlamentből is, és biztosra vehető, hogy lemond a három tagú államelnökség szerb tagja, Borislav Paravac is.

Ezzel gyakorlatilag alkotmányos válság állna elő: a boszniai hatalmi intézményekben képviselet nélkül maradna a szerb entitás, ami ellenkezik az alaptörvénnyel. Ebből a helyzetből elvileg csak választással lehet kievickélni, mivel Paddy Ashdown önkényesen nem jelölhet ki kormánytagokat és parlamenti képviselőket.