Magukat három szélsőséges iszlám csoport tagjainak valló felkelők állításuk szerint elraboltak tíz irakit, akik egy amerikai biztonsági és újjáépítési cégnek dolgoztak. Az emberrablók azzal fenyegetőznek, hogy kivégzik túszaikat, ha a vállalat nem hagyja el Irakot.

A három csoport - a Mudzsahed Hadsereg, a Fekete Zászló Hordozói és az egykori iraki katonai parancsnok nevét felvevő Mutaszin Bellah Brigád - további támadásokat helyezet kilátásba a washingtoni székhelyű Sandi Group, illetve a céggel együttműködők ellen. "Figyelmeztetjük a Sandi Group igazgatóját, zárja be teljesen a céget és leányvállalatait, és távozzon Irakból, ellenkező esetben a megöljük a fogságunkban lévő túszokat" - közölte egy videofelvételen egy álarcos, hagyományos fekete arab ruhába öltözött fegyveres.

 

A felvételen, amelynek hitelességét egyelőre nem sikerült bebizonyítani, legalább négy fegyveres látható. Nem tudni, hogy a túszok, akik a felvételen közölték a nevüket és azt, hogy bagdadi lakosok, mikor estek fogságba, de a céghez intézett és a felvételen bemutatott levél keltezése december 13-a volt.

 

Az amerikai Chad Knauss, a Sandi Group iraki leányvállalatának illetékese nem kívánta az értesülést kommentálni, csak annyit közölt, hogy a folyik a vizsgálat.